Växtsteroler minskar risk för hjärtinfarkt – men bara hos män

Växtsteroler minskar risk för hjärtinfarkt – men bara hos män
Män som äter mycket grönsaker minskar sin risk att drabbas av hjärtinfarkt. Arkivbild: Colourbox

Män som äter mycket mat med en stor andel växtsteroler minskar sin risk att få hjärtinfarkt med en fjärdedel, jämfört med män med lågt intag. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Forskare vid Umeå universitet och Sahlgrenska akademin har gått igenom data från mer än 77 000 personer i Västerbotten och funnit att personer med högt intag av växtsteroler hade tre procent lägre kolesterolvärde än de som hade ett lågt intag. De har också funnit att mat med naturligt växtsterol minskar risken för hjärtinfarkt.

Växtsteroler liknar kolesterol men finns i alla livsmedel från växtriket. De gör att mindre kolesterol tas upp i tarmen och kan därmed sänka halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet. Män som äter mat som innehåller mycket växtsteroler hade 24 procents lägre risk för att få hjärtinfarkt, jämfört med män som äter mat som innehåller lite växtsteroler. Motsvarande effekt sågs inte hos kvinnor, vilket kan bero dels på att kvinnorna i studien var färre, dels på att kolesterolvärdet inte är en lika stor riskfaktor för kvinnor som för män.

Avhandlingen läggs fram på fredag den 5 oktober 2012.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida