Automatiserad skanner ger tredimensionella bröstbilder

I dag invigs en ny automatiserad ultraljudsskanner på Västerviks sjukhus. Den ger 3D-bilder som ska användas för att komplettera mammografiundersökningar på jakt efter eventuella cancertumörer.

Att använda ultraljud vid undersökning av bröst är inget nytt, det har man gjort i tiotals år. Men hittills har man gjort undersökningen manuellt, vilket tagit mellan 20 och 40 minuter.

– Det som skiljer den här från de tidigare metoderna är att nu samlar man in data via en givare som finns i en släde som monterats på en arm. Släden monteras mot kvinnans bröst med ett lätt tryck och sedan är det bara för röntgensjuksköterskan att trycka på en knapp så startar undersökningen, säger Anders Sjöström, ansvarig för Siemens ultraljudsverksamhet i Sverige.

Ger 3D-bilder

Nyheten är att givaren är bredare och skannar av bröstet automatiskt, vilket ger bilder som kan visas tredimensionellt.

Västerviks sjukhus är först i landet med att ta den här utrustningen i bruk. Eller systemet, som Anders Sjöström hellre vill kalla det. Han pekar på flera fördelar med Automated breast volume scanner:

Snabbare och mindre smärtsam

• Det går snabbare. Undersökningstiden minskar från i bästa fall 20 minuter till 2-3 minuter per bröst i normalfallet

• Skonsam. Undersökningen är mindre smärtsam för kvinnan än en mammografiundersökning

• Frigör läkartid. Apparaten handhas av en röntgensjuksköterska, som därigenom får utvecklas i  sitt yrke

• Ergonomiskt. En manuell ultraljudsundersökning är en rätt påfrestande arbetsuppgift.

Tät bröstvävnad

Ultraljudsundersökning är särskilt bra för kvinnor med tät bröstvävnad, där vanlig mammografi är mindre tillförlitlig. Dessa kvinnor har dessutom en förhöjd risk att utveckla bröstcancer, enligt Anders Sjöström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida