framtidens vård

Drönare ska frakta prover och mediciner i glesbygd

Drönare ska frakta prover och mediciner i glesbygd
Drönaren Tralla kan frakta prover och läkemedel och tar upp till 8 kilo. I ett nytt projekt ska man testa om den kan tas i drift i skarpt läge. Foto: Glesbygdsmedicinskt centrum.

Inom några år kan vår tids brevduvor vara en vanlig syn i norra Sveriges glesbygd. Det hoppas i alla fall Glesbygdsmedicinskt centrum som i samarbete med Chalmers tekniska högskola har tagit fram en drönare i vårdens tjänst.

Att vårda sjuka och äldre på landsbygden kräver ofta långa och tidsödande transporter av prover och mediciner med bil. Den drönare som utvecklats är både snabbare och mer miljövänlig.

Drönaren Tralla, transport av lätta laster, har tagits fram i ett samarbete mellan Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och Chalmers tekniska högskola. Bakom projektet står också ett stort konsortium bestående av Lunds tekniska högskola, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan, Regionerna Västerbotten och Norrbotten, samt ett flertal företag.

Ett test är på gång

Drönaren har kapacitet för att kunna transportera prover, läkemedel och annan utrustning på upp till 8 kilo och en sträcka på 70 kilometer. Nu ska den testas mellan hälsorummet i Slussfors och sjukstugan i Storuman, en sträcka på 60 kilometer som tar drönaren 30 minuter att avverka. Avsikten är att hitta lösningar för att kunna ta drönaren i drift på ett säkert sätt som inte står i strid med regelverk och lagstiftning.

– Det finns mycket att ta hänsyn till där kommunikationssäkerheten är särskilt viktig. Transporten av medicin får givetvis inte fallera. Men även sådant som trafiktillstånd och att utveckla plattformar som kan använda 4G- och 5G-teknik blir en utmaning, säger Pia Kristiansson, tf verksamhetschef för Glesbygdsmedicinskt centrum, i ett pressmeddelande.

Energimyndigheten har nyligen beviljat drygt 6,2 miljoner kronor i stöd för testverksamheten.

Läs också Vårdfokus tidigare artiklar om hälsorummet i Slussfors och glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida