Utveckling

Hurra för rollatorn 40 år!

Hurra för rollatorn 40 år!
Rollatorn har gjort att många äldre och personer med funktionsnedsättning fått bättre livskvalitet. Arkivbild: Most photos.

Sverige är det rollatortätaste landet i världen — men det var också här som det rullande hjälpmedlet uppfanns för 40 år sedan. Nu ska standarden för rollatorn uppdateras.

I Sverige förskrivs omkring 60 000 rollatorer per år – det gör Sverige till det rollatortätaste landet i världen. Det var också på svenskt initiativ som standardiseringsarbetet drogs igång, ett sätt att identifiera och lösa problem med exempelvis en produkt som rollatorn.

Den första standarden för rollatorer kom 1999 och den har uppdaterades en gång sedan dess. Nu är det dag igen genom SIS, Swedish Standards Institut, som uppmanar alla som har bra idéer och vill påverka revideringsarbetet att höra av sig.

Studerade till sjuksköterska

Rollatorn uppfanns för 40 år sedan av Aina Wifalk, som nyligen har fått en gata uppkallad efter sig i hemstaden Västerås.

Aina Wifalk började i unga år studera till sjuksköterska, men drabbades endast 21 år gammal av polio och fick avbryta sina studier. Men hon lyckades ändå utbilda sig till kurator och arbetade dessutom aktivt i olika handikappföreningar.

Som uppfinnare började hon redan på 1960-talet då hon uppfann ”manupeden” – ett manuellt träningsredskap som tränar armar och ben när man sitter i stol eller rullstol.

Gick med käppar

På grund av sin polio fick hon gå med käppar, men hon tyckte det var jobbigt och det slet på hennes axlar. Då började hon fundera på ett hjälpmedel för att kunna gå och kom på en anordning med hjul som man kunde hålla sig i när man gick. Rollatorn var uppfunnen!

1978 lämnade Aina Wifalk in idén till en statlig utvecklingsfond. Hon fick pengar och kontakt med ett företag som gjorde konstruktionen och tre år senare drog tillverkningen igång. 40 år senare är det många som tar sig fram – och har fått bättre livskvalitet – tack vare Aina Wifalks uppfinng. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida