Prehospital vård

Vård vid trauma och terrorattentat på årets ambulanskongress

Vård vid trauma och terrorattentat på årets ambulanskongress
Ambulanssjuksköterskan och verksamhetsutvecklaren Torbjörn Bergvall i Örebro är projektledare för årets Flisa-kongress.

I morgon, tisdag, strålar 800 chefer och andra ledningsansvariga inom ambulanssjukvården samman i Örebro för att delta i den årliga Flisa-kongressen. Bland annat kommer en ny metod för att stoppa svåra traumatiska blödningar att presenteras.

– Egentligen har det smugit i gång redan. Under dagen kommer utställarna droppa in för att sätta upp sina montrar och lite senare i dag ska vi träffa Nätverket för utbildningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, Nusa, säger Torbjörn Bergvall som är projektledare för årets Flisa-kongress.

Han jobbar till vardags som ambulanssjuksköterska och verksamhetsutvecklare vid ambulansverksamheten i Region Örebro län. Den senaste tiden har han dock haft fullt upp med att planera kongressen.

Attentatet på Utöya

– Det här är ett viktigt tillfälle för chefer och andra med nyckelfunktioner inom ambulanssjukvården att träffas, nätverka och få lära sig om den senaste forskningen. Förhoppningsvis tar man med sig kunskap härifrån som man kan ta vara på hemma i sin egen verksamhet, säger han.

En av de föreläsningar som Torbjörn Bergvall själv ser fram emot handlar om terroristattentatet på Utöya 2011. Sjukvårdsledaren Håvard Larsen vid Ringerike ambulansesentral i Norge kommer till Örebro för att berätta om hur ambulansarbetet organiserades och leddes den gången.

Ny metod för traumavård

Under kongressen kommer också några av de senaste forskningsrönen inom traumavård att presenteras. Bland annat hur man med hjälp av en ny metod – Reboa, resuscitative endovascular balloon occlusion of the aorta – kan hejda blodflödet på patienter med svåra traumatiska blödningar.

En kateter förs in i ljumskartären och vidare upp till stora kroppspulsådern, aorta, där blodflödet till vitala organ kan strypas med hjälp av en upplåsbar ballong som finns på kateterspetsen.

– Ingreppet görs på sjukhuset, men det är viktigt för oss i ambulansen att kunna identifiera kritiska tillstånd, exempelvis en stor blödning, så att vi kan förbereda personalen på akuten som ska ta emot patienten, säger Torbjörn Bergvall.

Om Flisa

  • Flisa, Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård verkar för att stimulera utvecklingen inom ambulanssjukvården, såväl nationellt som internationellt.
  • Föreningen är ett gemensamt forum för utbyte av erfarenheter mellan personer som har ledningsansvar för ambulanssjukvård inom områdena medicin, administration, drift och utbildning.
  • Årets Flisa-kongress hålls i Örebro 2-4 oktober.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida