Granskar egna miljöarbetet

Granskar egna miljöarbetet
Charlotta Flodin vill se färre korta flygresor. Foto: Ulf Huett

Hållbarhet behöver bli en vardagsfråga i Vårdförbundet och finnas med på varje arbetsplatsträff.

Det säger Charlotta Flodin, verksamhetscontroller och sammankallande i förbundets Fair Union-grupp, som bland annat besöker och gör en så kallad internrevision hos de olika lokalavdelningarna. Syftet är både att informera om varför Vårdförbundet jobbar med hållbarhet och att säkerställa att kraven i miljödiplomeringen följs; varje år granskas förbundets systematiska miljöarbete av konsult­företaget Miljöstegen. ?

Vid besöken, senast i avdelning Värmland och Uppsala, går man tillsammans igenom en checklista: Hur mycket källsorteras? Är kaffe, te, kakao, choklad och socker Fairtrade-märkt? Har de restauranger och cateringföretag som avdelningen använder kollektivavtal? Hur hög är elförbrukningen? Stängs datorer och skärmar av efter arbetsdagens slut? Är alla medarbetare miljöutbildade?

??Hur sköter sig lokalavdelningarna, finns det ett hållbarhetstänkande?

?— Flera avdelningar är väldigt aktiva, och andra gör ofta mer än de kanske tänkt på själva. Ett tips är att ta kontakt med andra avdelningar och höra hur de arbetar, säger Charlotta Flodin.?

— Det gäller att våga tänka både smått och stort. Till exempel kan laddningsbara batterier, och inköp av en batteriladdare, göra skillnad även om man inte förbrukar stora mängder batterier. Annars tycker jag att man ska börja med att se över avdelningens resvanor, framför allt flygresor under 50 mil — varför har man det? Går det att i stället välja tåg eller ha digitala möten?

??Under 2016 kommer ytterligare ett tiotal lokalavdelningar att få besök, och under 2017 ska internrevisioner göras på resterande avdelningar.?

— Meningen är inte att Fair Union-gruppen ska sköta förbundets hållbarhetsarbete, och fungera som ett slags miljöalibi, utan att stötta avdelningarna. Det finns alltid nya områden att förbättra.

Att Vårdförbundet är en Fair union innebär att:

  • Arbeta för jämställdhet och allas lika värde.
  • Arbeta för att utveckla hälsa och arbetsvillkor nationellt och globalt.
  • Värna om rätten att organisera sig i fackföreningar.
  • Använda företag som har kollektivavtal.
  • Välja Fairtrade-märkta produkter och ta miljömässig och etisk hänsyn vid inköp.
  • Utöva ett aktivt miljöarbete.
  • Göra etiska val vid placeringar av tillgångar.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida