1 300 medlemmar i den nya riksavdelningen

Sju klubbar ingår i den nya riksavdelning som byggts upp efter beslutet på kongressen förra året.

11 augusti 1997

Många privatanställda medlemmar – anställda i rikstäckande företag och myndigheter –  har under årens lopp haft dålig kontakt med Vårdförbundet SHSTF och ofta känt att förbundet inte haft något större engagemang för deras frågor. De har fackligt tillhört den lokala avdelningen i det län där de haft sin arbetsplats medan motparten arbetsgivaren ofta funnits på annat håll och det har ställt med svårigheter, inte minst i förhandlingar.

För att lösa problemen beslutade Vårdförbundet SHSTFs kongress förra året att föra samman den här gruppen medlemmar i en egen avdelning, riksavdelningen. I dag har den funnits i snart ett år och börjar fungera som det var tänkt.

– Avdelningen har fått stabilitet och medlemmarna känner att de fått en klubb som kan och tar sig an deras frågor. Vi känner också att vi får större del i förbundets arbete på det här sättet, säger Brita Rytteblad, riksavdelningens ordförande.

När det gäller förbundets lokala avdelningar är grundidén att den enskilde medlemmen i första hand ska kontakta SHSTF-företrädaren på arbetsplatsen, men så fungerar det inte i riksavdelningen.

I allmänhet finns det bara någon enstaka eller några få på varje arbetsplats och då går det inte att välja någon SHSTF-företrädare.

– I stället blir klubbordföranden den mest naturliga kontaktpersonen, medan jag som avdelningsordförande blir en slags samordnare för klubbarna, säger Brita Rytteblad.

Sju klubbar med sammanlagt cirka 1 300 medlemmar ingår i riksavdelningen: Pliktverket och försvarsmakten (ordförande Britt Ohlsson, Gotlands marinkommando, Fårösund), Samhall (Olle Gardelin, Visby), Svelab (Anette Rosengren, Kalmar), Previa (Eva Kant, Stockholm), Skogs och Lantbrukshälsan (Anita Berglund, Slakteriet i Kävlinge), Kriminalvården (Berit Larsson, Kriminalvårdsanstalten i Ystad) och Praktikertjänst (Eva Granath, Stockholm).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida