Enkät: Använder du någon alternativ medicin eller metod?

14 maj 2019
Marjut Viitala.

Marjut Viitala
Psykiatrisjuksköterska, Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand
— Nej, men jag går på yinyoga, det är något jag hittat som jag ser som en komplementär metod. Det rensar skallen efter en arbets­dag och är en jättebra medicin. I perioder kan jag få för mig att köpa D-vitamin men försöker äta hälsosamt i stället. Jag äter så lite medicin som möjligt, högst Alvedon. Om en kompis hade svårt att sova skulle jag kanske kunna tipsa om hälsokost men det är ingenting jag går och pratar med patienter direkt om.
— Om patienterna pratar om det är det viktigt att lyssna men tala om vikten av att ta sin grundmedicin. Har de biverkningar kan de behöva justera dosen eller byta till något annat.

 

Åsa Pihlström.

Åsa Pihlström
Sjuksköterska inom demensvård, Nyköping
— Jag äter multisportvitamin­tablett och har också ätit magnesium i perioder för att jag haft benkramper när jag har tränat mycket. I mitt arbete som sjuksköterska förhåller jag mig väldigt skeptisk och ifrågasättande till den här typen av medicin. Det vi gör ska grunda sig på evidens och vetenskap.
— Det är längesen jag fick en fråga från patienter eller anhöriga om alternativmedicin. Vi hade en gång anhöriga som ville att deras mamma som hade demenssjukdom skulle få fiskleverolja. Då gav vi det eftersom hon hade fått det tidigare och de ville att hon skulle ha det. Men annars aktar jag mig för att rekommendera något som sjuksköterska.

 

Berit Olrog.

Berit Olrog
Sjuksköterska på Smärt­centrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset
— Ja, det gör jag vid olika smärtor som ju kommer och går med åren. Det är akupunktur mot huvudvärk, Tens mot ont i rygg och nacke och yoga mot stress och för välbefinnandet. Träning, fysisk aktivitet och friluftsliv är ju bra för nästan allt, enligt min personliga uppfattning, likväl som enligt många studier.
— Träning försöker vi stimulera våra patienter till också. Den komplementära metod som vi sjuksköterskor framför allt använder är Tens. Vi utbildar patienterna i Tensbehandling och sedan sköter de själva behandlingen i hemmet med råd och stöd från oss.


Cecilia Brüggeman.

Cecilia Brüggeman
Barnmorska på förlossningen, Linköpings universitetssjukhus
— Jag använder själv gärna yoga för att få bort smärta i rygg, axlar och ben. Det är så skönt att få sträcka ut kroppen efter ett arbetspass!
— Som barnmorska erbjuder jag massage, Tens och vatten och bad som smärtlindring, något som ofta fungerar mycket bra tillsammans med stöttning och avslappning.
— Jag hade gärna erbjudit akupunktur, men har inte kompetensen än.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida