30 minuter räcker

Trötthet på jobbet är mer regel än undantag bland nattarbetare. Men det finns knep. Tuppluren är det effektivaste, menar sömnforskare.

12 januari 2004

En tupplur på 15 till 30 minuter kan ge en ökad vakenhet i fyra timmar. Men varar den längre än 30 minuter blir effekten motsatt eftersom den sovande hinner in i ett djupare stadium av sömnen. Trots att sömnforskarnas resultat är entydiga och att det är känt att olycksrisken ökar på natten till följd av trötthet, ses det med oblida ögon på sömn under arbete.

– Jag undrar hur många liv som skulle räddas om sjuksköterskor och läkare var pigga när de jobbade. Det är synd att arbetsgivarna slår bakut när de i själva verket skulle tjäna på att personalen tog en tupplur, säger Jens Nilsson, laboratoriechef vid Institutet för psykosocial miljömedicin, ipm, utanför Stockholm.

Den majoritet av nattpersonal i hälso- och sjukvården som inte tillåts, eller av olika skäl inte kan sova en kort stund under arbetet, råder Jens Nilsson att ta en tupplur nära arbetspassets början. En del kan uppleva att de är tröttare precis efter tuppluren men det kan avhjälpas med lite gymnastik. Ett annat råd är att börja arbeta dag efter 55 år eftersom förmågan att kompensera sömnbrist minskar med åldern. Vid sömnbrist har yngre lättare att snabbt gå in i djupsömn.

– Men en del äldre klarar nattarbete med bravur. Ofta är dessutom de äldre bättre på att prioritera vila på ledig tid.

Det är inte ovanligt med så lite sömn som fyra timmar efter ett avslutat nattpass. Det beror på att dygnsrytmen har börjat varva upp igen och att de väcks ett par timmar för tidigt.

Det går att programmera om dygnsrytmen men på ipm avråder man till det om man inte ska arbeta längre sammanhängande perioder. I sjukvården är det ovanligt med ett sådant schema och därför blir en omställning sällan aktuell. I stället återstår att acceptera trötthet under nattpasset.

-Man får använda sig av motmedel som kaffe, frisk luft, rörelse, ljus. Men ingenting är effektivare än den korta tuppluren.

Ser man bara till den biologiska dygnsrytmen och nattpersonalens behov, borde nattpasset sluta vid tre på morgonen. Då är chansen att somna, och inte väckas efter ett par timmar, betydligt större än när klockan blir åtta. Men, den i så fall supertidiga morgonpersonalen skulle få ett ännu större problem.

-Är det något som är värre än nattjobb så är det att börja väldigt tidigt på morgonen. Då måste man kliva upp nära den biologiska dygnsrytmens bottennivå. La de sig runt sju på kvällen skulle det kunna lösa sig men då är det svårt att sova eftersom vakenhetsnivån i dygnsrytmen är hög.

Dessutom skulle få vilja gå och lägga sig tidigt på kvällen eftersom det är under den tiden man ofta är social med vänner och familj. Jens Nilsson betecknar detta som ett olösligt dilemma och helst skulle han se att ingen behövde jobba på natten.

FÖRELÄSNING
Jens Nilsson och andra forskare på IPM föreläser för nattjobbare i hela landet. Kontakta:
jens.nilsson@ipm.ki.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida