4 000 kronor extra för nattarbete

Vårdförbundet och landstinget i Västerbotten har kommit överens om att den som är anställd för att arbeta dag och frivilligt tar på sig minst sju nätter under en sexveckorsperiod ska få ett extra lönetillägg med 4 000 kronor.

Den här överenskommelsen är en konsekvens av att landstinget i höstas sa upp alla de 32 arbetstidsmodeller som fanns i länet. Uppsägningen ledde efter stor turbulens och långvariga förhandlingar till att de olika enheterna i länet från och med den 1 maj bara har tre nya modeller att välja på, framtagna av landstingets ledning och chefer.

Blandade reaktioner

Reaktionen har varit blandad. Många som tidigare inte haft någon arbetstidsmodell är glada över att nu få en möjlighet att införa en som passar deras verksamhet.

Andra är missnöjda över att tvingas anta en modell som är sämre än den de haft tidigare. Och det missnöjet har bland annat lett till problem att fylla nattjänsterna. Många är nämligen enligt sina personliga kontrakt anställda enbart på dagtid.

I de gamla modellerna löstes nattrågan internt. Eftersom ersättningen för nattarbete var hög ställde även daganställda upp. Men när de gamla modellerna togs bort sänktes ersättningen avsevärt  och då har det blivit svårt att få daganställda att ta nattpassen.

Inget tvång

Men nu kanske problemet kan lösas. I dag har Vårdförbundet och landstinget skrivit under en uppgörelse som innebär att den som går in och tar minst sju nattpass under en sexveckorsperiod under perioden 1 maj-31 augusti dels får ett lönetillägg med 4 000 kronor i månaden, dels får en arbetstidsförkortning till 36, 33 timmar. I överenskommelsen sägs också att varje enhet själv bestämmer om man ska gå ut med det här erbjudandet samt att ingen ska tvingas till att säga ja.

Vad som händer efter den sista augusti är oklart. Landstinget kommer dock att starta en nyrekrytering för att lösa nattfrågan.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida