60 nya företag efter Vårdförbundets starta-egetsatsning

26 företag har startats hittills. Flera är på gång. Till slut, tror projektledaren Margret Olsson, ska det bli ett sextiotal. Det är resultatet så här långt av Vårdförbundets projekt Förändringskraft, som avslutas vid månadsskiftet.

21 oktober 2010

Marie Rooth och Eva Karlsson är två av nyföretagarna. I somras slog deras nyöppnade vårdcentral Aroma i Vetlanda upp portarna. Delägare är också två läkare.

– Vi hade en välfungerande landstingsdriven vårdcentral i Vetlanda. Men för tio år sedan hände något. De fasta läkarna försvann och vi blev beroende av hyrläkare, berättar Eva Karlsson.

Förändringskraft gav skjuts

Tanken på att starta eget hade väl redan börjat gro, men fick sig en skjuts av Vårdförbundets projekt Förändringskraft. Marie Rooth och Eva Karlsson berättade på den konferens som avslutade projektet tidigare i veckan hur de fått hjälp med att skriva affärsplan, lägga upp budget och allt annat man måste tänka på som ny och ovan företagare.

Förändringskraft inleddes 2007. Det är ett samarbete mellan Vårdförbundet, Nyföretagarcentrum, Swedbank och Sveriges kommuner och landsting, SKL. I första omgången deltog Vårdförbundets avdelningar i fem län och två regioner, i omgång två som avslutas i och med att slutrapporten lämnas i slutet på månaden ytterligare fyra avdelningar.

Jordnära

Förändringskraft är en mycket jordnära modell, som skapats just för att möta Vårdförbundets medlemmar; i en bransch där egetföretagande hittills har varit mycket ovanligt. Vårdförbundet i de elva länen har bjudit in till inspirationsmöten, som sedan följts av kurser, rådgivningsmöten och – i några av fallen – att nya företag har startats.

Drygt 600 intresserade har lockats till de inledande inspirationsträffarna. 250 har deltagit i utbildningarna, 175 har fått rådgivning inför en eventuell företagsstart och 26 har hittills verkligen startat ett företag.

— Men flera är på gång, så det landar nog på uppemot 60 företag, tror projektledaren Margret Olsson.

Socialdepartementet har bidragit med 7 miljoner kronor till projektet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida