Arbetslöshet

A-kassan förbereder höjda avgifter

A-kassan förbereder höjda avgifter
Många a-kassor kommer att höja avgifterna.

Akademikernas a-kassa, som många av Vårdförbundets medlemmar är med i, kommer sannolikt höja avgiften efter att ersättningen till arbetslösa höjts kraftigt.

Med anledning av coronakrisen höjdes taket i a-kassan i mitten av april från 910 kronor om dagen till 1 200 kronor om dagen för de första 100 ersättningsdagarna. Regeringen har också föreslagit en höjning från 760 kronor till 1 000 kronor per dag från ersättningsdag 101. Det ska gälla från slutet av juni. Båda höjningarna är tillfälliga med 3 januari 2021 som slutdatum.

Sannolikt med höjd avgift

Förändringen gör att flera a-kassor behöver höja sina medlemsavgifter den närmaste tiden. Akademikernas a-kassa, dit Vårdförbundets medlemmar i regel hör, har emellertid inte bestämt hur de ska göra än.

– Hur mycket vi behöver ta in i avgifter beror på hur stor den genomsnittliga dagpenningen vi betalar ut är. Vi gör prognoser på vad den kommer att bli och sedan gör vi en bedömning. Att det kommer en höjning av avgiften tror jag, men hur stor den blir och när den börjar gälla vet jag inte, det finns inget sådant beslut än, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.

Arbetsgivaravgiften finansierar

Arbetslöshetsersättningen finansieras förutom medlemsavgifter med arbetsmarknadsavgiften, vilken är en del av arbetsgivaravgiften. Enligt Sveriges a-kassor kommer en dryg fjärdedel av pengarna till all utbetald a-kassa från medlemsavgifter och tre fjärdedelar från arbetsmarknadsavgiften.

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

– För varje hundralapp som den genomsnittliga ersättningen per dag stiger behöver avgiften höjas med 11 kronor per månad för att täcka de högre finansieringskostnaderna, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande angående att många arbetslöshetskassor behöver ta in mer pengar av medlemmarna för att hjälpa till att täcka upp ökade utgifter.

Den genomsnittliga ersättningen som betalades ut per dag 2019 var 736 kronor. I mitten av maj hade snittet stigit till drygt 800 kronor och det kommer att öka ytterligare.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida