Afrikanska fackförbund vill växa

Afrikanska fackförbund vill växa
Nthabiseng Lebaka och Anne Karin Höglund på workshop i Zambia, där fackliga utmaningar är på agendan.

Vårdförbundet är i Zambia för att stötta sex afrikanska sjuksköterskeorganisationer som vill växa sig starkare. 

8 april 2014

Med hjälp av pengar från SIDA håller Vårdförbundet och den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN i en ledarskapsutbildning som ska stärka sjuksköterskeorganisationerna i sex afrikanska länder. Projektet pågår under tre år och den här veckan hålls en första workshop i Zambia.

Västra Götaland är värd för projektet och har vice ordföranden Anne Karin Höglund på plats. Hon berättar att den första dagen ägnats åt att stolpa upp utmaningar och problem som deltagarna vill arbeta med för att stärka sina organisationer.

Samma utmaningar

Förutsättningarna att bedriva fackligt arbete är olika. I Swaziland, Malawi, Zambia och Uganda finns sjuksköterskeorganisationer som liksom Vårdförbundet är både yrkesförbund och fackförbund. Men i Lesotho och Etiopien finns bara yrkesförbund, eftersom möjligheterna att engagera sig fackligt är begränsade i dessa länder, berättar Anne Karin Höglund.

Just nu kämpar Vårdförbundet med att få fler och nöjdare medlemmar. Samma utmaning står de sex afrikanska deltagarorganisationerna inför. Det handlar om att få ordning på medlemsregister, att identifiera bra medlemsförmåner, att få medlemmarna på arbetsplatserna att bli mer aktiva och att växa och få fler medlemmar.

Stärka professionen

– Hur ska vi få samhället, politiker och tjänstemän att lyssna på sjuksköterskorna som profession? Hur ska vi stärka professionen, vi pratar egentligen om samma saker här som vi gör i Sverige, säger Anne Karin Höglund som under veckan bland annat ska hålla i diskussioner om att prata offentligt och inför stora grupper.

Fyra deltagare från varje land träffas under veckan, lär sig av varandra och knyter kontakter. Under projektets gång kommer de att träffas för ytterligare några workshops. Men det stora förändringsarbetet kommer att bedrivas genom utvecklingsprojekt i respektive organisation.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida