Aktiv rekrytering i Litauen

För två år sedan fanns ett skriande behov av vårdpersonal till äldreomsorgen i Norrtälje kommun. En strategi blev att rekrytera personal från Litauen.

7 juni 2004

I februari 2003 kom elva undersköterskor och fem sjuksköterskor från Litauen till hamnen i Kapellskär. Deras ankomst till Norrtälje var resultatet av en väl planerad rekryteringssatsning.

Företrädare för kommunen inledde redan ett halvår tidigare ett samarbete med arbetsförmedling, vårdhögskola och universitet i deras hemstad Siauliai. Då började de som var intresserade av att flytta till Sverige läsa svenska vid universitetet.

När de kom fick de tillfälliga uppehållstillstånd som gällde i två år. Ingen lämnade barn eller make kvar i hemlandet. Det var ett krav från Norrtälje kommun att de undersköterskor och sjuksköterskor som rekryterades skulle vara ensamstående.

Just nu är intresset av att rekrytera personal från andra länder inte så stort som för bara ett år sedan, säger förvaltningschefen Tommie Åkerström.

Men han tror inte att det kommer att dröja länge innan det vänder igen, och vill därför inte helt släppa rekryteringskontakterna i Litauen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida