»Akupunktur kan spara pengar«

5 mars 2001

På Södersjukhuset sker 5 000 förlossningar om året. Cirka 15 procent av de födande kvinnorna får akupunktur som smärtlindring och i avslappnande syfte.

Det finns en förhoppning om att också spara pengar genom att ge mer akupunktur och färre ryggbedövningar, men bland annat beroende på den höga beläggningen på förlossningen har inga besparingar gjorts ännu.

– Akupunktur kräver tid. När trycket är för hårt hinner barnmorskorna inte med.

När trycket minskar ökar frekvensen av akupunktur, säger chefen för kvinnokliniken på Södersjukhuset Peter Thomassen.

Besparingar kan dock göras inom mödravården genom att behandla kvinnor med graviditetsbesvär med akupunktur, anser barnmorskan Birgitta Stenhammar. Det ger i regel bra effekt vid illamående, smärtor i rygg och bäcken (foglossning) samt vid värk och svullnader i handleder. Kvinnorna mår bättre, orkar jobba längre och behöver inte sjukskrivas lika ofta.

Även inom eftervården finns pengar att spara, menar hon. I dag ges en mängd smärtstillande mediciner till nyförlösta kvinnor med eftervärkar.

– Med tre akupunkturnålar, en i huvudet, en på handen och en på benet, försvinner smärtan i livmodern på några minuter, försäkrar Birgitta Stenhammar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida