Akupunkturen hjälpte Monica

5 mars 2001

Monica Fejle Bergström hade en snabb förlossning när hon födde sitt första barn på Södersjukhuset. Från det att värkarbetet satte i gång tog det bara en timma innan dottern Wilma var ute. Men det gjorde fruktansvärt ont, Monica skrek av smärta och svaradeja när hon blev tillfrågad av sin barnmorska Birgitta Stenhammar om hon ville ha akupunktur.

Monica fick fyra–fem nålar placerade på olika ställen på kroppen och började slappna av redan efter en halv minut.

– Jag blev lugnare och kontaktbar och kunde lyssna på Birgitta hur jag skulle andas.

Strax efter förlossningen fick Monica nya nålar i huvudet, örat och ena handen för att lindra smärtor i bäckenet, kombinerat med tens, elstimulerande plattor som sätts på kroppen i områden med akupunkturpunkter.

– Det var lugnande och skönt och smärtorna minskade betydligt. Jag kunde till och med sova. Det hade jag inte gjort på sex månader.

Under sin graviditet led Monica av svår bäckenuppluckring och tvingades gå med kryckor de sista fyra månaderna. Även efter förlossningen hade hon mycket ont i bäckenet och fick därför akupunktur under hela bb-vistelsen.

– Hellre akupunktur än smärtstillande, säger Monica som fortsatte med akupunkturbehandling mot sina bäckensmärtor även efter hemkomsten från bb.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida