Akutens sjuksköterskor är inte som vi andra

Akutens sjuksköterskor är inte som vi andra
Ny forskning visar på att akutvårdens sjuksköterskor har särskilda personlighetsdrag.

Sjuksköterskor inom akutvården är mer utåtriktade än genomsnittsbefolkningen, enligt ny forskning.

Att personligheten påverkar yrkesvalet är känt – men fram tills nu har det saknats kunskap om karaktärsdrag som särskiljer personer som söker sig till olika områden inom sjukvården. Nu visar en australisk studie att sjuksköterskor inom akutvården är mer utåtriktade än genomsnittet av befolkningen.

– Akutvårdens sjuksköterskor är ett särskilt släkte, säger Belinda Kennedy vid Sydney Nursing School. Hon har lett en studie på området som nu är publicerad i Australasian Emergency Nursing Journal.

Under sina femton år som intensivvårdssjuksköterska hade Belinda Kennedy noterat att det är svårt att få sjuksköterskor att bli kvar inom akutvården. Bland annat passar inte den stressiga miljön med hög patientomsättning för alla. Sjuksköterskor inom akutvården måste också klara att möta hela spektrumet av fysiska, psykiska och sociala problem hos patienterna.

Ett standardiserat personlighetstest visade att akutvårdens sjuksköterskor är mer utåtriktade och mer öppna för nya erfarenheter än genomsnittsbefolkningen. Testet visade sig också att de är spänningssökande och kompetenta.

– Personlighetsprofilen kan vara viktig att känna till för arbetsgivare som vill rekrytera och behålla sjuksköterskor inom akutvården, säger Belinda Kennedy.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida