Alla är värda respekt!

Alla är värda respekt!
Michelle Wahrolén. Foto Angelica Söderberg

Han stod där i Icakön med en folköl i handen — långe John, som vi kallade honom. En hemlös man i slitna kläder som var känd i grannskapet. När han skulle betala rotade han i den sjabbiga kavajen så att den åkte upp och hans ena bara skinka blottades. Ett sus gick genom hela kön. ”Fyyyyy, så äääckligt!”.?

Jag har tänkt på den där händelsen ibland. Det där dömandet, oförståelsen. När jag läser om vårdcentralen i Göteborg för hemlösa väcks minnet. En kall januaridag besökte vår reporter Sanna Björkman mottagningen där hemlösa, som långe John, möts av värme, respekt och något så ovanligt som vårdpersonal med tid för sina patienter. Trots olika livsvägar är vi ju alla människor. Att ständigt bli annorlunda behandlad på grund av ett missbruk, ett tilltufsat utseende eller något annat tär på energin. På vårdcentralen för hemlösa är devisen att inte trampa på den som redan ligger. Även om det kan vara frustrerande att se hur någon förstör sitt liv så möts personen med respekt och tolerans. På personalmötena får personalen sedan vädra alla sina tankar.??

Lika mycket respekt bör förstås ett skyddsombud som berättar om problem på arbetsplatsen få av arbetsgivaren. Tyvärr verkar det omvända inte vara alltför ovanligt. Vår reporter Jonatan Westin har gjort en enkät bland skyddsombud i Vårdförbundet. Det är dyster läsning. Var tionde skyddsombud har blivit kränkt eller mötts av aggressivitet från chefen i sin roll. Trots att tillvaron, särskilt i vården, ofta kantas av tidspress får vi aldrig glömma värdigheten och respekten för varandra. ?

Jag har ett tips, både till chefer och medarbetare. Prova, åtminstone för en enda dag, att vara vänlig mot alla du möter. Inte prata illa om någon annan och inte heller om dig själv. Jag lovar att det då kommer att hända saker. Positiva sådana.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida