”Alla människor måste kunna känna trygghet på gator och torg”

I regeringsförklaringen vid riksdagens öppnande i dag sa statsminister Göran Persson att "alla människor måste kunna känna trygghet på gator och torg". Ett led i detta är tillsättandet av en speciell psyksamordnare.

16 september 2003

Vården fungerar inte! Patienter far illa! Kommuner och landsting har inte fått tillräckliga resurser!

Så lyder några omdömen om dagens psykiatrivård. Kritiken har allt eftersom vuxit liksom kraven på åtgärder.

Kritiken och kraven på åtgärder har inte minskat efter den senaste tidens händelser med anknytning till psykatrivården: mannen som anföll folk vid Åkeshovs tunnelbanestation i Stockholm, mannen som körde bil rakt in bland gångtrafikanter i Gamla stan i Stockholm, mannen som mördade en femårig flicka i Arvika i förra veckan. Mordet på utrikesminister Anna Lindh finns också med i diskussionen.

Allt det här har nu fått effekt. I dagens regeringsförklaring sa statsminister Göran Persson att ”alla människor måste kunna känna trygghet på gator och torh”. Den särskilda psykiatrisamordnare som regeringen ska tillsätta ska ”löpande lämna förslag om psykiatrins former och samverkan mellan kommuner, landsting och myndigheter”. Samordnaren ska också pröva frågan om psykiatrins resurser.

Samverkan måste förbättras

I en kommentar säger socialminister Lars Engqvist att det huvudsakliga problemet är tillämpningen och genomförandet av psykiatrireformen.

– Därför är det viktigt att samordnarens arbete riktas till att förbättra samverkan mellan olika myndigheter, kommuner och landsting så att alla som har en psykisk störning och behov av vård får den i rätt tid, säger Lars Engqvist.

I regeringsförklaringen sa Göran Persson också att ett samarbete mellan regeringen, Landstingsförbundet och Kommunförbundet ska inledas  för att trygga finansiering, personalförsörjning och kvalitet i äldreomsorgen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida