Insändare   |  Arbetsmiljö 14 september 2022

Insändare: Alla – och arbetsmiljön – vinner på ett gott bemötande

Alla – och arbetsmiljön – vinner på ett gott bemötande
Att berömma och klappa varandra på axeln efter ett arbetspass ger massor av energi och trivsel, och är helt gratis. Så det är synd och skam att låta bli, skriver Tina Westberg. Foto: Privat och Getty Images.
Detta är en insändare. Åsikter i texten är skribentens egna.

Ett gott bemötande gentemot anställda och en klapp på axeln kollegor emellan kostar inget, men förbättrar verkligen arbetsmiljön. Det skriver Tina Westberg, sjuksköterska med mångårig erfarenhet, i en insändare till Vårdfokus.

Vi är alla en del av andras arbetsmiljö och att tas för given är illa i alla relationer, så även relationen mellan kollegor och mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det stjäl energi och urholkar.

Tillfredsställelse och nöjdhet med sitt arbete är angeläget, tror jag många känner. Patienterna hyllar ofta oss sjuksköterskor, men bekräftelse och återkoppling från medarbetare och chefer sker mera sällan, erfar jag efter 30 år som sjuksköterska inom Region Gotland. Att berömma och klappa varandra på axeln efter ett arbetspass ger massor av energi och trivsel, och är helt gratis. Så det är synd och skam att låta bli!

Varför är det då så vanligt att INTE berömma?

Kan inte svara på frågan, men under en anställning vid St Görans sjukhus upptäckte jag att det finns arbetsplatser med gott klimat. Här välkomnas alla nyanställda gemensamt av sjukhuschefen med orden ”vi är så glada att du ska arbeta hos oss och hoppas att du kommer att trivas”. Därefter följer en rundtur inklusive lunch. Vidare är medarbetarinflytande på St Göran en hederssak och sker via ”lean”, så nära verksamheten som möjligt och på alla apt:n sägs att ”tack vare dig, går vi med vinst”. Nöjdheten hos den enskilda medarbetaren märks tydligt, vilket präglar arbetsmiljön.

Att gå med vinst är naturligtvis inte möjligt inom offentlig sektor, men när bemötandet är gott, tilliten stor och stämningen positiv så blir arbetsinsatsen bättre och det vinner alla på!

Tack för ordet!

// Tina Westberg, skolsköterska Klara Skolpool

Säg vad du tycker i Vårdfokus!

Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?

På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.

Tänk på att:

  • Skriv kort och kärnfullt.
  • Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
  • Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
  • Skicka gärna med ett foto på dig.
  • Mejla texten till debatt@vardfokus.se.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida