Allt färre fall av plötslig spädbarnsdöd

År 2002 dog 20 barn i plötslig spädbarnsdöd i Sverige. Det är det lägsta talet någonsin. Detta visar Socialstyrelsens nu publicerade dödsorsaksstatistik.

5 oktober 2004

År 1990 registrerades 146 dödsfall i plötslig spädbarnsdöd, men sedan dess har antalet dödsfall alltså minskat kraftigt. Tidigare drabbades pojkar i större utsträckning än flickor men nu är skillnaden utplånad. Av de 20 som dog 2002 var nio pojkar. Andelen döda i plötslig spädbarnsdöd motsvarar ungefär 0,2 promille av antalet födda barn (49 000 pojkar och 46 000 flickor år 2002).

Kan man komma längre?

? Varför inte? säger Charlotte Björkenstam på Socialstyrelsen, men låt oss i alla fall hoppas att vi kan hålla den här låga nivån framöver.

Statistiken visar också att antalet självmord bland kvinnor minskar och nu är den lägsta någonsin, medan självmorden bland män ligger relativt stilla. Någon ökning av alkoholrelaterade dödsfall kan man inte se i Socialstyrelsens statistik.

Hjärtkärlsjukdomar dödar flest

Den vanligaste dödsorsaken är hjärt- och kärlsjukdomar ? den anges som bakomliggande dödsorsak i närmare hälften av alla dödsfall. Trots det är det färre män och kvinnor som de senaste åren har dött i hjärt- och kärlsjukdomar.

Näst vanligast dödsorsak är tumörsjukdomar, som orsakar närmare en fjärdedel av dödsfallen. Totalt sett har andelen inte förändrats särskilt mycket de senaste åren, dock kan man se en stigande trend när det gäller lungcancer hos kvinnor.

Under 2002 dog sammanlagt 95 000 personer i Sverige. Av dem var 72 procent 75 år eller äldre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida