world sleep day

”Allt fler förstår hur viktig sömnen är för hälsan”

”Allt fler förstår hur viktig sömnen är för hälsan”
Sömnproblem är vanligt och påverkar vår hälsa. Foto: Getty images.

Nu pågår sömnveckan med en rad föreläsningar där sömnforskare delar med sig av sina kunskaper till sjuksköterskor och andra som möter människor med sömnproblem.

‒ Det har gått så bra hittills. Många har deltagit och lyssnat till våra spännande forskare, säger Pernilla Garmy, sjuksköterska och biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.

Hon är koordinator för sömnveckan och ordförande för Nätverket sömn och hälsa, som är en sektion inom Svensk sjuksköterskeförening.

‒ Vi brukar ha en årlig konferens, i år var den planerad till dagarna kring World Sleep Day som är nu på fredag den 19 mars. Men när vi insåg att vi inte kunde ha en vanlig konferens på plats valde vi att ha digitala föreläsningar utspridda under en vecka i stället, säger Pernilla Garmy.

Äldre sover bättre

I måndags var det Johan Skoog, doktor i psykologi, som föreläste om sömn och demenssjukdomar. Han har i sin forskning kommit fram till att dagens äldre sover bättre än vad tidigare generationer gjort och att sömnen verkar vara en skyddande faktor när det gäller att hålla sig frisk, både fysiskt och psykiskt. Den föreläsningen går att se i efterhand här.

I tisdags handlade det om tonårssömn.

‒ Psykologen Lie Åslund föreläste om kognitiv beteendeterapi för ungdomar med sömnproblem och min doktorand Gita Hedin berättade om vår forskning om tonåringars sömn och hälsovanor.

Även de föreläsningarna finns att se i efterhand här, liksom en inspelad intervju där Pernilla Garmy intervjuar Charlotte Angelhoff om tonåringars sömn på sjukhus.

Sömn och covid

I dag är det sömnforskaren Göran Kecklund som föreläser om skiftarbete och sömn. På fredag ska det handla om sömn under pandemin.  Hur har pandemin påverkat vår sömn och våra drömmar? Finns det någon koppling mellan sömn och covid-19? Förändras sömnen när vi är sjuka i covid-19?

Pernilla Garmy, sjuksköterska och sömnforskare.
Pernilla Garmy är koordinator för sömnveckan.

‒ Det blir spännande, det verkar som att det slår väldigt olika. En del sover mer och en del mindre, säger Pernilla Garmy.

Hon tycker att intresset för hur sömnen påverkar vår hälsa har ökat de senaste åren.

‒ Jag är väldigt hoppfull, för jag tycker att allt fler människor verkar förstå hur viktig sömnen är. Det är inte lika vanligt att skryta om hur lite man sover, utan fler prioriterar sin sömn och vill hitta en livsrytm där sömnen får ta plats.

Hela programmet för sömnveckan hittar du här. I tidskriften Sömn och Hälsa kan du också läsa populärvetenskapliga artiklar av några av de deltagande forskarna.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida