Suicid

Allt fler med självmordstankar kontaktar SOS Alarm

Allt fler med självmordstankar kontaktar SOS Alarm
SOS Alarms telefonoperatörer får ta emot allt fler samtal från desperata människor med självmordstankar. Arkivbild: SOS Alarm

Antalet samtal till SOS Alarm från människor som mår psykiskt dåligt och funderar på att ta livet av sig har ökat kraftigt de senaste åren.

19 oktober 2018

– Vi ser att det är allt fler som tar hjälp av oss i akuta lägen när det gäller självmord. Man behöver omedelbart skapa en kontakt med personen och hitta ett sätt att nå fram, säger Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm till Sveriges Radio Ekot.

För tre år sen hade SOS Alarm mellan 5 000 och 6 000 samtal där inringaren mådde psykiskt dåligt och var självmordsbenägen. Under 2018 har antalet suicidsamtal ökat. SOS Alarm beräknar att siffran kommer överstiga 8 000 samtal innan årsskiftet.

Om samtalsökningen beror på att att självmorden ökar eller om det handlar om att allt fler väljer att ringa just 112 är svårt att avgöra, menar SOS Alarm.

– Ur ett perspektiv är det bra att man ringer till just 112 för att få hjälp, för det är då vi kan rädda liv, säger Helena Söderblom, till Ekot.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida