Andligt lidande uppmärksammas inte
Den del av patientens andliga behov som uttrycks i lidande bemöts ofta inte. Det händer till och med att patientens lidande bemöts med kränkning, visar en studie.
När människor drabbas av ohälsa ställs många frågor på sin spets, vilket kan leda till kontakt med den andliga dimensionen.
– Då bör vi sjuksköterskor finnas där för patienten, säger Carl-Axel Palm som är sjuksköterska och chef för vård- och omsorgsverksamheten vid Stiftelsen Stora Sköndal i Stockholm.
I sin magisteruppsats Den andliga dimensionen i vården. Kvalitativ studie av sjuksköterskors erfarenheter beskriver han hur sjuksköterskor definierar, identifierar och bemöter de andliga behoven hos äldre patienter på sjukhem. Studien har resulterat i begrepp (teman och subteman) som kan underlätta för vårdpersonal att tala om andlighet. Drivkraften till livet, gemenskap och ordning i tillvaron framstår i studien som andliga behov.
Patienterna uttrycker de andliga behoven genom kommunikation, religiösa uttryckssätt, lidande och gemenskap. Tydligast uttrycks andligheten i lidandet. Sjuksköterskorna i studien berättar att det exempelvis kunde bestå av sorg över att inte vara sams med sina barn.
Studien visar att tydligt uttryckta behov, som önskan om att gå till andakt och behovet av gemenskap, bemöttes av sjuksköterskorna. Däremot bemöttes inte lidandet. Carl-Axel Palm hoppas och tror att det beror på okunskap.
– Men lidande är naturligtvis också svårt att bemöta. Det kan vara ett lidande som människor trängt undan i många år.
Det mest skrämmande i resultatet tycker han är en sjuksköterskas beskrivning av hur en patient som uttryckte sitt lidande med missnöje bemöttes kränkande. Patienten hotades med att inte få vård om hon inte ändrade sitt beteende.
Hur andliga behov identifieras, beskrivs i studien som temat »genom kompetens«. Kan då sjuksköterskor utveckla sin förmåga att se och möta andliga behov?
– Ja, det handlar om att utveckla sina personliga färdigheter. Att kunna möta andra människor kräver reflexion. Det har inte med ålder att göra utan snarare förhållningssätt; att man vågar och vill.
Carl-Axel Palm poängterar betydelsen av vidare forskning inom området. Andliga behov och hur de kan tillgodoses bör studeras ur patient- och anhörigperspektiv.
Studien kan beställas via e-post: ca.palm@sssd.se