Anneli har hittat sin livsuppgift

Anneli har hittat sin livsuppgift
Anneli Persson har rest med Africa Mercy varje år sedan 2008. Foto: Mercy ships

Som sjuksköterska på världens största sjukhusskepp arbetar Anneli Persson med att ge världens fattiga hopp och kvalificerad vård. I kväll kan du se henne i tv-programmet Landgång.

11 september 2014

Programledaren Anne Lundberg har följt med fartyget Africa Mercy på en resa till Kongo Brazzaville och i programmet Landgång, som har säsongspremiär i kväll, får vi bland annat träffa sjuksköterskorna Anneli Persson och Frida Lindén som arbetar ombord.

Hjälpa människor i nöd

Anneli Persson är operationssjuksköterska från Västerbotten som i dag har ett helhjärtat engagemang för organisationen Mercy ships. Sedan 2008 har hon arbetat ombord, framför allt med ögonoperationer, mellan tre och fem månader varje år. Numera är hon också ansvarig för organisationen i Sverige.

– Jag kände direkt att Mercy ships vision om att hjälpa människor i nöd stämde klockrent med mina egna värderingar, berättar Anneli Persson för Vårdfokus.

Organisationen står för kristna värderingar, men utan att vara knuten till någon speciell kyrka. Ombord arbetar omkring 450 personer från ett 40-tal olika nationer. Här finns bland annat läkare, sjuksköterskor, tandläkare, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Ger specialistsjukvård

Skeppet Africa Mercy är organisationens fjärde fartyg sedan starten 1978. De åker till länder på den afrikanska kontinenten där de ger specialistsjukvård. Fartyget har sex operationssalar och 80 vårdplatser.

Foto: Mercy ships

Här behandlas barn med missbildningar och brännskador, bölder och tumörer tas bort och läpp/gomspalt korrigeras. Här görs även många ögonoperationer.

– Det finns 25 miljoner människor i världen som är blinda på grund av att de inte får vård. Vi opererar bland annat många med gråstarr så att de får tillbaka synen, berättar Anneli Persson.

Man har utvecklat en egen, manuell teknik i stället för den dyrbara ultraljudstekniken, vilket gör att betydligt fler kan opereras. Dessutom lärs tekniken ut till lokal sjukvårdspersonal och på så vis sprids kunskapen som ringar på vattnet. I varje hamn anställs 200 praktikanter som ofta arbetar som sjuksköterskor i landet. På skeppet får de hjälpa till i teamen och får samtidigt undervisning som ger dem ny kunskap som de sedan kan förmedla vidare.

Hindras av ebolautbrottet

Africa Mercy har varit i Västafrika många gånger, men på grund av ebolautbrottet har man tvingats ställa in planerade resor dit den senaste tiden.

– Fartyget är inte byggt för att kunna ta emot patienter med allvarliga infektioner. Det är alldeles för öppna ytor och vi har inga isoleringsrum. Vi är förstås jätteledsna över att inte kunna vara där, men skickar förnödenheter och material via våra kontakter, berättar Anneli Persson.

Rekryterar nya

Själv är hon numera bosatt i Göteborg där Mercy ships har sin svenska bas. Hon arbetar halvtid som chef för organisationen här och halvtid som sjuksköterska på en privat ögonklinik.

– Just nu jobbar jag framför allt med att rekrytera personal och hitta donatorer som vill stödja vår verksamhet. Vi vill göra vår verksamhet mer känd bland allmänheten, säger Anneli Persson.

Och det lär hon få god draghjälp med när SVT i kväll sänder Landgång från Africa Mercy. SVT1 kl 20.00.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida