Ännu inget genombrott i förhandlingarna

De åländska sjuksköterskornas strejk fortsätter. Visserligen upplever sjuksköterskornas förhandlare en något mer tillmötesgående attityd hos motparten, men ännu är det långt till något genombrott.

12 augusti 2003

Ett något bättre bud ? och samtidigt ett sämre. Det tycker Leena Pokela att Ålands sjuksköterskor fick vid måndagseftermiddagens förhandlingsomgång. Leena Pokela är ordförande för den åländska avdelningen av Tehy.

Arbetsgivaren, som tidigare bjudit 10 euro (drygt 90 kronor), erbjöd nu en löneförhöjning på 50 euro i månaden från 1 augusti. Men i den potten hade de räknat in de mellan 32 och 40 euro som alla löntagare i Finland (oavsett om de är med i facket eller inte) får genom den inkomstpolitiska uppgörelse som träffats mellan regeringen och arbetsmarknadens parter.

Det betyder, enligt Leena Pokela, att budet i verkligheten var mellan 10 och 18 euro. Dessutom skulle alla som arbetar inom Ålands Hälso- och sjukvård, (alltså även undersköterskorna, som inte är medlemmar i Tehy) få samma löneförhöjning. Och det är just för att få en bättre löneutveckling än andra som Tehy har gått i strejk.

? Vi sa ja till budet men krävde dessutom 65 euro nu och lika mycket till vid årsskiftet och bara till Tehys medlemmar, berättar Leena Pokela.
Det betyder att Tehy i princip står fast vid sitt krav på 150 euro mer i månaden.

Inte nej direkt
Och Leena Pokela ser tecken på att motparten börjar mjukna.? Den här gången var det inte nej direkt. De sa att de skulle fundera på saken.
Funderar gör de till i morgon onsdag, då parterna träffas igen. Under tiden pågår strejken som tidigare.


Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida