Ansatt efter kritik på facebook

Ansatt efter kritik på facebook
Cheferna verkar ta inlägget personligt, säger Li Gärtner Lundin. Foto: Lars Nyman

Li Gärtner Lundin beskrev sin upplevelse som ny barnmorska. Då kallade cheferna in henne. Hon kände att som ny ska man vara tyst och gilla läget.

6 september 2017

Efter några veckor som ny barnmorska på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm skrev barnmorskan Li Gärtner Lundin ett inlägg på sin privata facebook. Där berättade hon om sin upplevelse av den pressade situationen på förlossningen.?

Hon berättade om klumpen i magen över att inte räcka till, sin oro över att så många av de erfarna barnmorskorna slutat och om sitt missnöje med att som anestesisjuksköterska ha fått gå ner i lön för att jobba under sin nya legitimation.

?Inlägget fick vingar på nätet och stödet till henne strömmade in, från kolleger, vänner och okända. ?

Men inlägget på facebook blev inte populärt hos de närmaste cheferna. Vad Li Gärtner Lundin upplevde som hård kritik från dem fick henne att byta väg, trots att hon hade tänkt stanna länge på Karolinska. Hon valde att säga upp sig i slutet av sommaren.

?— Jag blev inkallad till ett möte direkt efter ett nattskift. Där satt jag med två chefer framför mig och blev åthutad för åsikter jag egentligen får ha och uttrycka. Jag var ensam och oförberedd.??

Den starka reaktionen från cheferna förvånade Li Gärtner Lundin.?

— De pressade mig flera gånger på hur jag som är så ny kan vara kritisk. Jag kände det som att man som ny ska vara tyst och gilla läget. ?

Hur kan man vara tyst när man ser hur stressigt det är på förlossningsavdelningen, frågar hon sig.

?— Cheferna verkade ta hela inlägget personligt, när det mesta handlade om mig och min upplevelse som ny barnmorska i Stockholm.?

Enligt Li Gärtner Lundin ifrågasatte cheferna hennes kritik mot personalbristen, patientsäkerheten, introduktionen på avdelningen, den egna lönen och påpekade ett faktafel om antalet som sagt upp sig.

?— Jag sa att jag kände mig ansatt och att de kunde ha bokat ett möte med mig, men fick till svar att det är svårt eftersom jag jobbar natt. ?

Efter en halvtimmes möte gick hon hemåt för att försöka sova inför nästa sommarnatt på förlossningen.

?— Jag var så ledsen i flera dagar, sov dåligt, grät och kände mig dum. Jag hade svårt att se cheferna i ögonen, kände mig utfryst.??

Känslan av förödmjukelse ville inte släppa. Inte heller ilskan. Till sist växte beslutet fram att sluta. Med många års erfarenhet som sjuksköterska och anestesisjuksköterska på akuten, ambulansen och operation, och nu även med en legitimation som barnmorska, var det inte svårt att få nytt jobb.

?— Jag är på intet sätt ny i vården. Saker och ting blåser över. Men jag kommer verkligen att sakna mina kolleger som är så bra och arbetar så hårt.?

Vårdförbundet tycker inte att Li Gärtner Lundin har gjort något fel.

?— Hon har rätt att uttrycka sig om sin egen upplevelse. Hon har beskrivit sin arbetssituation med syfte att förbättra. Vi har meddelarfrihet och yttrandefrihet och hon har inte hängt ut någon, säger Liv Andersson, förtroendevald på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

??De berörda barnmorskecheferna har avböjt att uttala sig. Sjukhuset väljer att låta en högre chef kommentera händelsen. Åsa Wijkström, ansvarig för patientområdet graviditet och förlossning på tema barn och kvinnosjukvård, beklagar det som hänt.

?— Jag kan inte kommentera ett enskilt personalärende, men beklagar att barnmorskan upplevde mötet så dåligt och negativt som hon beskriver det. Jag beklagar också att det skedde direkt efter ett nattpass, det är inte en bra tid att diskutera lite känsliga frågor, säger hon. ?

Barnmorskor i Huddinge larmade i maj i en debattartikel om sin ohållbara arbetsmiljö, dåliga villkor och ”obefintliga” löneutveckling. De var då djupt oroade inför sommaren.

?Enligt Vårdförbundet har 37 barnmorskor sagt upp sig sedan november 2016 på Karolinskas obstetrik i Huddinge, enligt sjukhusets statistik är det 25. Skillnaden kan till viss del förklaras med att Vårdförbundet räknar in dem som fortfarande ­arbetar under uppsägningstiden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida