Ansökan steg för steg

Ansökan steg för steg
Illustration: Istockphoto

Den som vill arbeta utomlands måste ?vara beredd på att det tar tid att ansöka ?om att få sin legitimation godkänd ?i värdlandet.

1 februari 2017
  1. Ta kontakt med Socialstyrelsen som kan ge kontaktuppgifter till den myndighet som måste kontaktas för att ta reda på vilka krav som gäller i respektive land.
  2. Ansök om erkännande av din legitimation/?auktorisation hos den myndighet som mot?svarar Socialstyrelsen i det land du vill arbeta i. Socialstyrelsen hjälper till med intyg, adresser? och kontaktuppgifter. (Se länktipsen.)
    ??
  3. Ansökan om arbete i engelsktalande länder kräver godkänt på språkprovet: International English language testing system, IELTS.?

Nyttiga länkar:

Socialstyrelsen:
www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/intyg-yrkesbehorighet

UHR är nationell samordnare och rådgivningscentrum för erkännande av yrkeskvalifikationer.
www.uhr.se/internationella-mojligheter/arbete-inom-EU

På de internationella branschorganisationernas webbplatser kan det finnas länkar till olika länders medlemsorganisationer. Sjuksköterskor kan leta på International council of nurses: www.icn.ch

Registreringsorganisation för sjuksköterskor och barnmorskor i Australien heter Nurseinfo: www.nurseinfo.com.au

Vårdförbundet ger råd:
http://tinyurl.com/vardforbundetgerrad

European professional card, EPC, är ett elektroniskt bevis som ska göra det enklare att tillfälligt eller permanent arbeta inom EU. Läs mer: http://tinyurl.com/yrkeskort

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida