Är man passé vid 35?

Är man passé vid 35?
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg

Gul, blå, röd?… Hjärnan tycks ha ett behov av att dela in världen och sortera tillvaron i olika fack för att förstå den. Ett tidigt barndomsminne jag har är att för mig var röd lika med kvinnor, blå var män och gult var något annat. Jag hade inget ord för det men en känsla av att det fanns något mer än bara rött och blått. Men vad gör en röd person om hen i stället känner sig som en blå? Eller en gul. Eller kanske en helt annan färg? Sjuksköterskan Ylvar Emanuelsson vet, för han har gjort den resan. Möt honom i vårt tema om könsidentitet, både ur patientens perspektiv och ur vårdpersonalens. Sidan 28.

??Att bli en skicklig sjuksköterska, barnmorska, röntgensjuksköterska eller biomedicinsk analytiker kräver år av träning och förfining. För varje år blir du lite mer fingerfärdig och säker i din roll. Erfaren vårdpersonal behövs för att ett team ska känna sig tryggt och ge säker vård. Vårdfokus har tittat på löneutvecklingen för alla medlemmars yrken de senaste sex åren (sidan 18). Det är ingen munter läsning. Visserligen ser det positivt ut tills man är 35 år men sedan planar lönehöjningarna ut likt ett flygplan som nått marschhöjd. Sjuksköterskan Aferdita Sefa tröttnade på att inte få betalt för sin erfarenhet och specialistutbildar sig nu, till distriktssköterska. Andra lämnar helt vården.??

Vården sägs vara den viktigaste valfrågan. Ska vi kunna ha en långsiktig, säker och trygg vård är det mer än hög tid att, precis som i andra yrken, betala för erfarenhet, skicklighet och fingerfärdighet. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida