Arbetsgivaren backade – arbetstidsmodeller får vara kvar ? och bli fler

De arbetstidsmodeller i Härnösand-Medelpadsförvaltningen som arbetsgivaren sa upp i vintras får vara kvar. Dessutom får fler införa modeller.

4 november 2005

När ledningen för Härnösand-Medelpads förvaltning i vintras sa upp alla arbetstidsmodeller som fanns inom den slutna vården protesterade både personalen och Vårdförbundet.

? Vi förklarade att modellerna var bra både för verksamheten och för personalen, berättar Marianne Jacobsson, förtroendevald för Vårdförbundet i Sundsvall.

Vårdförbundet hade rätt

En utvärdering som arbetsgivaren sedan lät göra visade att Vårdförbundets bedömning var riktig. I utvärderingen framgick det bland annat att sjukskrivningar och övertid minskat sedan arbetstidsmodeller införts. Dessutom var personalen tydlig: vi vill inte tillbaka till traditionella scheman.

Arbetsgivaren tog konsekvenserna av utvärderingen.

– Vi var överens i förhandlingen om att modellerna får vara kvar. Dessutom innebär överenskommelsen att andra enheter inom den slutna vården också får införa modeller. Det enda kravet från arbetsgivaren är att de inte får blir dyrare. Man måste hålla sig inom budgeten, berättar Marianne Jacobsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida