Arbetsgivaren gav sig – ger extra nattersättning

Först sa arbetsgivaren nej. Men sedan Vårdförbundet begärt en förhandling gick landstinget i Västerbotten med på att sjuksköterskorna på rättspsykiatriska kliniken i Umeå ska få samma nattersättning som alla andra i länet.

19 oktober 2004

I Västerbotten finns ett avtal mellan Vårdförbundet och landstinget om att de som arbetar dagtid ska få 300 kronor extra  om de går in och arbetar ett nattskift.

Men det har inte gällt för de daganställda sjuksköterskorna på rättspsykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Detta trots att de sedan en tid gått på schema och arbetat sju nätter per sexveckorsperiod.

Hänvisade till gammalt avtal

När sjuksköterskorna för en tid sedan krävde att få samma nattersättning som alla andra sa arbetsgivaren nej. Avslaget motiverades med en överenskommelse som gjordes 1998. Arbetsgivaren och de sjuksköterskor som fanns då kom då överens om en höjning av grundlönen i stället för nattersättningen.

Sjuksköterskorna accepterades inte avslaget. Inte heller motiveringen, eftersom de flesta anställts efter 1998 och inte fått något extra påslag på sin grundlön. I stället kopplades Vårdförbundet in.

Ja efter ajournering

– Vi begärde en förhandling. Efter en ajournering kom arbetsgivaren tillbaka och sa ja till våra krav, berättar Gunnar Sundin, Vårdförbundets ombudsman i länet.

Det innebär att sjuksköterskorna får sina 300 kronor. Ersättningen gäller också retroaktivt från den 1 juni. I överenskommelsen ligger också en arbetstidsförkortning på två timmar för skiftarbete.

”En rättvisefråga”

Marina Uppenbarg är en av sjuksköterskorna på rättspsykiatriska kliniken. Hon är mycket nöjd med uppgörelsen.

– Vi har slagits för det här länge. För oss är det. förutom att handlar om mycket pengar, även en rättvisefråga, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida