Arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Jävla skitsystem! Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet — och hur vi kan ta tillbaka kontrollen. Jonas Söderström. Eget förlag 2010, www.javlaskitsystem.se, ISBN 978-91-7437-068-3??

27 oktober 2010

Hör du till dem som tänker att det är du som inte förstår när datorn inte gör som du vill? Eller som tycker att instruktionen till det nya journalsystemet är svår att förstå? I den här boken får du upprättelse. Det är nämligen inte alls säkert att ett nytt system är bra bara för att det är nytt. Några konkreta råd: Kräv att det gamla systemet utvärderas innan ett nytt köps in eller börjar utvecklas. Hör med användare på en annan arbetsplats där systemet redan används; är de nöjda eller missnöjda, i så fall med vad??

Författaren är informations­arkitekt och arbetar med attskapa mer användbara datasystem. Med exempel från verkligheten berättar han hur personalen, användarna, ofta får klä skott för system som har varit opålitliga och fulla av buggar. När det inte har gått att få ett nytt system att fungera bra har höga chefer ibland gått ut offentligt och antytt att vissa personer har svårare än andra att ta till sig ny teknik, genom att tala om ”bristande datormognad”. ?

Boken är också rolig. I stunder då man bara vill kasta ut datorn genom fönstret och gå hem är det skönt att kunna bläddra fram en lämplig sida och känna igen sig — och skratta. Men den verkliga behållningen av boken är budskapet till läsaren: Säg ifrån och ställ krav. AJ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida