Arbetsmiljölagen nytt budgetvapen

Eftersom Vårdförbundet och Läkarförbundet i Region Skåne inte anser att de får några besked om hur besparingarna ska genomföras kräver de nu en analys av vad budgeten innebär för personalen.

7 februari 2003

Ekonomin i Region Skåne är dålig och mycket stora besparingar måste göras. Men trots att Vårdförbundet redan i november fick löfte om preciseringar av hur besparingarna skulle genomföras, har man ännu inte fått några besked. Vårdförbundet krävde i MBL-förhandlingarna i går om budgeten, att en löntagarkonsult skulle tillsättas för att ta fram en konsekvensanalys. När arbetsgivaren sade nej till kravet, begärde Vårdförbundet och Skånes läkarförbund i stället en konsekvensanalys med stöd av arbetsmiljölagen.

– Det är en ovanlig åtgärd. Jag tror aldrig att något liknande hänt här förut men det är nödvändigt eftersom vi är oroliga för att besparingarna slår mot våra medlemmars hälsa, säger Janet Parmvi, Vårdförbundets ordförande i Skåne.

Hon tillägger att arbetsgivaren inte kan avvisa deras begäran och nu måste svara senast den 28 februari.

De två förbunden har ställt sitt krav utifrån det kapitel i arbetsmiljölagen som normalt används av skyddsombud vid allvarlig fara på arbetsplatsen eller om arbetsgivaren struntar i tillsynsmyndigheters beslut.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida