Årets chef vill vara som Ernst

Årets chef vill vara som Ernst
Lars Karlsson, som belönats med Vårdförbundets chefspris, vill stå för samma positiva livssyn som Ernst Kirchsteiger. Foto: Ulf Huett och TT Nyhetsbyrån.

Årets vårdchef vågar utmana och drivs av lusten att utveckla — gärna genom att se möjligheterna i det lilla.

4 december 2018

En liten bruksort, en vårdcentral med tre läkartjänster och en historia av täta chefsbyten. Dit lockades Lars Karlsson för sex år sedan — kanske var det verksamhetsutvecklaren i honom som såg en utmaning.?

Årets mottagare av Vårdförbundets chefspris beskriver sig som en ledare vars låga brinner för att få medarbetare att våga tänka nytt. Faktum är att han jämför sig med programledaren Ernst Kirchsteiger. Lars Karlsson vill stå för samma positiva livssyn och — så att säga — kunna skapa lampor av en träbit och lite mossa.?

— Om jag är positiv och brinner för något och lyckas få fram det så hänger personalen med. När de gör det ökar deras tilltro till sig själva. Och när den tilltron finns är det lätt att växa och lätt att släppa fram kolleger och ta vara på varandras idéer, säger Lars Karlsson.??

Ett av de utvecklingsarbeten han tagit initiativ till kallas Flippen och drivs av Sveriges kommuner och landsting. Det handlar om personcentrerade arbetssätt med fokus på invånarnas behov. På vårdcentralen började de med en inventering. Den ledde till särskilda insatser för patienter som varit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa i mer än 30 dagar.?

Inventeringen visade att det var dubbelt så många kvinnor som män. Den visade också att de med psykisk ohälsa både kom till vårdcentralen och till sjukhusens akut­-mottagningar oftare än andra patientgrupper.?

Region Östergötland har bidragit med pengar som satsats på hälsocoach och ökad tid till en samtalsmottagning med psykolog. ??

På tre år har antalet besökare till samtalsmottagningen ökat från 178 till 507. Statistiken visar också att de som behöver hjälp numera får den fortare. Nu fortsätter de satsningarna. Vårdcentralen har anställt en rehabkoordinator och utbildat ett trettiotal hälsoguider. Snart kommer kommunen att anställa en samordnare för hälsoguiderna.?

Ohälsotalen har visserligen inte sjunkit särskilt mycket under de tre uppmätta åren. Å andra sidan har mejeriet, som varit något av ortens hjärta, aviserat om snar nedläggning, så vem vet hur det skulle ha varit utan insatserna från vårdcentralen.?

— Kvinnorna lider fortfarande av psykisk ohälsa och vi ser en ökning av antalet män med ångest och depression. Men nu är vi mer på tå. Vi känner befolkningens behov och har ökat tillgängligheten och insatserna mot psykisk ohälsa. Hela vårdcentralen har bidragit till något banbrytande, säger Lars Karlsson.

Vårdförbundspriset

Verksamhetschefen Lars Karlsson från Boxholms vårdcentral i Östergötland vann 50 000 kronor och titeln Årets vårdchef 2018.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida