Hyllningar av vårdpersonal

Musiker stöttar i kampen mot coronaviruset

Musiker stöttar i kampen mot coronaviruset
Skärmdump från videon till Vi håller ut.

I pandemitider flödar kreativiteten för att ingjuta styrka i vårdpersonal och andra som kämpar. Dr Alban spelar in en gammal låt med ny coronainspirerad text, och ett 50-tal andra svenska artister har samlats för projektet Vi håller ut. Men först ut var en matematikprofessor i Blekinge.

Håkan Lennerstad, professor emeritus i matematik, inspirerades av balkongapplåderna till vårdpersonal i Spanien och Italien när han skrev sin låt For our nurses and doctors. Dessutom tyckte han att det saknades en hyllningslåt till just vårdpersonalen.

– Texten är på engelska, eftersom det är en global pandemi så tänkte jag att låten kanske sprider sig utomlands också, säger han till SVT Blekinge, där man också kan få höra bitar av låten.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I fredags kom även musik-Sveriges kanske flitigaste förmedlare av samhällsinformation, Dr Alban, ut med sin nya låt Hello Sverige. Låten är en cover på hans egna Tio små moppepojkar – då, när den släpptes på 90-talet, ett samarbete med dåvarande Trafiksäkerhetsverket, nu med omskriven text om pandemin. Refrängen är en hyllning till Anders Tegnell, som ”e stabil, rak och rationell” enligt texten, men låten har inga officiella band till Folkhälsomyndigheten. 

Idag måndag släpps så musikvideon till en låt med titeln Vi håller ut, bland annat genom forum och grupper på sociala medier riktade till vårdpersonal. Medverkar gör ett 50-tal svenska artister, bland andra Helen Sjöholm, Magnus Carlsson, Dolly Style, Sarah Dawn Finer, Robert Wells och Nils Landgren. 

Förebilden är en coverversion av den spanska låten Resistiré av gruppen Dúo Dinámico som nyligen spelades in i Spanien av en grupp spanska artister under karantän. Den svenska texten till Vi håller ut är skriven av Ingela Pling Forsman och videon är producerad av Mikael Mikeadelica Gustafsson, även initiativtagare till projektet. Intäkterna från låten kommer enligt ett pressmeddelande att skänkas till ett projekt inom vården. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida