Åtalas för branden i Växjö

Nära två år har gått sedan dödsbranden på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö. Först nu väcks åtal mot två personer för händelsen, förre landstingsdirektören och förre psykiatridirektören i Kronobergs län.

10 juni 2005

– Det är bra att det äntligen går till rättegång. Men det har tagit orimligt lång tid, vilket har drabbat alla inblandade, säger Gisela Bertilsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Kronoberg.

Två unga kvinnliga patienter, 16 och 19 år, dog i samband med branden, som inträffade på en av avdelningarna på regionpsykiatriska kliniken den 1 augusti 2003. Flera andra patienter och personal skadades vid tillfället.

Tidigare har Arbetsmiljöinspektionen konstaterat att det fanns en rad brister i organisationen som ledde till att branden fick så katastrofala följder. Natten när det brann fanns det bara outbildad personal på avdelningen. De flesta var sommarvikarier och ingen hade fått någon utbildning i brandskydd.

Arbetsmiljöinspektionen var också kritisk mot arbetsmiljöarbetet på kliniken och mot att de avvikelser som hade rapporterats tidigare under sommaren inte hade lett till några åtgärder.

Även Socialstyrelsen och Socialstyrelsens regionala enhet har granskat omständigheterna kring branden. Vid båda granskningstillfällena konstaterades att personalen inte kunde lastas för det som inträffade. Ansvaret låg högre upp.

Efter nära två års utredande beslutade åklagaren i går, torsdag, att åtala förre landstingsdirektören för att inte ha gjort tillräckligt för att förebygga olycksfall. Förre psykiatridirektören åtalas för att inte ha sett till att personalen hade den kompetens i brandskydd som behövdes.

– Jag tror att personalen tycker det är skönt att detta äntligen tas upp i domstol. Men utredningen har tagit på tok för lång tid. Det är inte bara de nu åtalade som fått lida för det utan kanske framför allt anhöriga till de flickor som dog och skadades i samband med branden, säger Gisela Bertilsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida