Hot och våld

Åtalas för mordförsök på sjuksköterska

Åtalas för mordförsök på sjuksköterska
Vänersborgs tingsrätt. Foto: Johan Wingborg.

Patienten ska enligt åtalet ha försökt strypa sjuksköterskan med en strumpa när en medpatient ingrep och avbröt. Under tisdagen hålls rättegången vid Vänersborgs tingsrätt. Bland vittnena finns två kollegor till sjuksköterskan.

Det var den 6 april som en patient enligt åtalet attackerade en sjuksköterska på avdelningen där patienten vårdades. Enligt stämningsansökan användes en ”lång strumpa” som placerades runt sjuksköterskans hals och drogs åt så att hen fick svårt att andas.

– En medpatient blev ögonvittne och ingrep så att gärningen kunde avbrytas, säger kammaråklagare Johan Fröjelin, som lett förundersökningen och väckt åtalet.

Under dagens rättegång kommer fyra vittnen att kallas, förutom ögonvittnet är det två kollegor till sjuksköterskan och en polis.

– Polisen ska berätta om den misstänktes agerande vid gripandet, säger kammaråklagare Johan Fröjelin.

På grund av en dubbelbokning kommer han inte att delta under förhandlingen, men han säger att det ännu är oklart hur den misstänkta personen ställer sig till anklagelserna.

– Inställningen är inte helt klar. Det kommer visa sig efter huvudförhandlingen.

Vad kan det bli för påföljd vid en fällande dom?

– Personen har gett uttryck för att den inte mådde bra vid tillfället, så en psykiatrisk undersökning kan sannolikt bli aktuell.

Hur kommer det sig att rättegången hålls så tätt inpå händelsen?

– Utifrån brottsrubriceringen har det gått relativt fort. Det beror framförallt på att det inte finns någon teknisk bevisning där man behöver vänta på ett resultat.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida