Att använda händerna är också omvårdnad

Nu använder vi våra händer ännu mer än tidigare när vi vårdar patienterna. Forskningsresultat om några olika massagemetoder har gett oss stöd i att oftare välja beröring som omvårdnadshandling i vårt dagliga omvårdnadsarbete.

7 mars 2005

Att använda beröring i omvårdnad av äldre är något som vi båda har erfarenheter av. Vi har märkt att till exempel äldre människor kan få hjälp i sin oro och även smärtlindring genom beröring. Även inom palliativ och psykiatrisk omvårdnad har vi upplevt att beröring har positiva effekter.

Intresset för taktil stimulering väcktes under vår sjuksköterskeutbildning. Vi fick lära oss att den var användbar för att lindra oro, minska smärta och ge välbefinnande. Det gjorde oss nyfikna på vad forskningen har kommit fram till inom detta område. I en litteraturstudie har vi funnit att massage, bland annat taktil stimulering och terapeutisk beröring (se begreppsförklaring), kan vara bra omvårdnadsinterventioner för att öka välbefinnandet och ge avslappning, under förutsättning att den ges med respekt för den sjuka personens önskemål. Metoderna kan även användas för att förmedla ömhet och närhet och därigenom bekräfta personens värdighet. Att använda terapeutisk beröring i omvårdnaden av barn är också något som har visat sig vara positivt, men där behövs fler studier som bekräftar detta.

Nu känns det lättare för oss att motivera vårt val av beröring som omvårdnadshandling för våra kolleger. Våra händer har vi alltid till hands. Och nu har vi de vetenskapliga studierna som stöd. Det är inte bara den som får beröring som känner välbefinnande och närhet, utan även den som ger beröring. Men man ska komma ihåg att alltid respektera människans integritet, att alltid ha hans/hennes tillåtelse till beröring.

Syftet med studien var att beskriva upplevelsen av massage i omvårdnad. Vi valde att analysera 17
vetenskapliga artiklar med kvalitativ innehållsanalys. Upplevelserna sammanfattades i fyra kategorier:

  • att känna hur energin ökar i kroppen och smärtan lindras
  • att känna sig avslappnad och lugn så att man kan sova
  • att någon ägnar tid åt en så att man känner sig uppskattad och värdefull
  • att acceptera sin förändrade kropp och få känna säkerhet, närhet och delaktighet.

I den första kategorin beskrev personer som fick massage att de upplevde en ökad värmekänsla och även en ökad energinivå i kroppen, så att smärtan kändes mindre. En kvinna berättade att värken var den största orsaken till att hon ville ha beröring. När värken minskade, började hon känna sig mer hel. En annan kvinna beskrev att när smärtan minskade så förbättrades relationen till maken.

Att känna sig avslappnad och lugn för att kunna sova var vår andra kategori. Där berättade tre kvinnor, som förlorat ett bröst genom operation, att terapeutisk beröring hade hjälpt dem att slappna av. En av dessa kvinnor beskrev hur överraskad hon blev över massagens effekter, som hon aldrig skulle ha kunnat tänka sig att få uppleva. Vidare beskrev två av dessa kvinnor svårigheter med sömnen och att de vaknade varje timme, men efter att ha fått terapeutisk beröring förbättrades sömnen avsevärt. Vi kom också fram till att personer som fick massage fick förbättrad sömn, både när det gällde längden och kvaliteten. Mänsklig beröring visade sig vara en viktig intervention i omvårdnad av äldre. De upplevde avslappning efter att ha fått ryggmassage. En annan person beskrev hur han under behandlingen kunde glömma sin sjukdom och dess inverkan på hela hans liv.

I den tredje kategorin beskrev personer att de kände sig värdefulla när de fick uppmärksamhet under den terapeutiska beröringen. Den gav också möjlighet till att öppna undanträngda känslor. Under massagen kunde personerna känna sig bortskämda och omhändertagna på ett speciellt sätt, vilket upplevdes underbart.

Att acceptera sin förändrade kropp och få känna säkerhet, närhet och delaktighet var vår fjärde kategori. Där beskrev kvinnor, som på grund av cancer fått ett bröst bortopererat, att de ofta fick en förändrad kroppsuppfattning. En av kvinnorna beskrev hur hon hade haft svårt att se sig själv i spegeln och även beröra ärren. Efter att ha fått massage fick hon lättare att acceptera sin förändrade kropp.

Några deltagare i en studie berättade hur de genom sjuksköterskans beröring kunde få stimulans att fortsätta kämpa mot sin sjukdom. De upplevde också att de fick moraliskt stöd genom massagen, vilket också hjälpte dem att känna hopp.

Beröring är en grundläggande del i mänskligt beteende och därför behöver människor såväl ta emot som ge beröring. I dagens teknologiska och opersonliga kultur behöver vi närhet och fysisk intimitet mer än någonsin.

De refererade studierna visar att massage har en välgörande effekt på människors upplevelse av välbefinnande, speciellt när man drabbas av en sjukdom.

För att sjuka människor ska få möjlighet att uppleva lindring och stöd i sitt dagliga liv tycker vi att sjuksköterskor behöver fördjupad kunskap om upplevelser av att få massage. Denna fördjupade kunskap, skulle kunna leda till att sjuksköterskor väljer beröring som ett komplement till traditionella omvårdnadsinterventioner.

På detta sätt kan sjuksköterskan utveckla omvårdnaden så att den blir unik och individuell för den enskilda människans behov.

Ur etisk synvinkel är beröring nära relaterad med människans rätt till integritet och okränkbarhet. Det är därför av stor vikt att den som berör har kännedom och respekt för individens privata sfär (Hollinger med flera). Integritet står för att varje människa är unik och har ett okränkbart egenvärde. Det betyder att ingen kan tvinga någon till en behandling (Koskinen). Beröring och massage måste anpassas efter varje människas behov och önskemål och uppskattas inte av alla. Sjuksköterskan bör därför vara lyhörd och anpassa sig efter den enskilda människans önskan (Ehnfors med flera).

För att få ge massage är det viktigt att sjuksköterskan har rätt utbildning. Det kan vara i taktil stimulering eller någon annan massageteknik.

Begreppsförklaring:
Terapeutisk beröring
Keller med flera beskriver terapeutisk beröring som en metod där man med sina händer berör någon i syfte att hjälpa eller hela.

Taktil stimulering
Enligt Ardeby är taktil stimulering en metod där mjuka, omslutande strykningar ges på huden för att stimulera hudens taktila sinne. Syftet med denna beröring är att ge uppmärksamhet samt att befrämja kommunikation och närhet.

Massage
Här använt som ett sammanfattande begrepp för olika metoder som använts i de granskade artiklarna.

TEXT: Jeanette Rönnbäck och Marjaana Takkula

Artikeln bygger på författarnas examensarbete i omvårdnad C, vårterminen 2004 vid Luleå tekniska universitet, institutionen för hälsovetenskap, avdelningen för omvårdnad, Upplevelse av terapeutisk beröring/massage i omvårdnad, en litteraturstudie. 
Hela uppsatsen finns på www.luth.se.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida