Att dö en värdig död

4 augusti 2003

Johan Sletten är sedan mer än tjugo år omgift med läkaren Mai. Hon är 17 år yngre än han, han avgudar henne fortfarande. Hans första fru omkom i en bilolycka, måhända saknad av andra men inte av Johan. Han har en son som han efter ett litet intermezzo inte pratat med på åtta år. Johan fick sparken från sitt jobb på tidningen i Oslo sedan det uppdagats att han fuskat (fast egentligen var det för att hans arbetsgivare inte ville ha honom kvar).

Och nu ska Johan Sletten dö. Sjukdomen äter honom. Visserligen lovar han sig själv och Mai att kämpa emot, men utgången kan inte bli någon annan.

Johan Sletten tycker inte att han har levt något särskilt liv. Och särskilt att han inte har levt något värdigt liv. Ett halvdant liv, helt enkelt. Men nu ska han åtminstone dö med värdighet. Till skillnad från fadern. Johan minns när han dog: han hade varit förvirrad, uppträtt på ett sätt som skämde ut både honom själv och hans familj.

En natt i sommarstugan i Värmland bestämmer sig Johan Sletten för att ha ett allvarligt samtal med sin fru, Mai. Hon lovar honom att hjälpa honom när stunden är inne – trots att det strider mot både läkaretiken och Norges rikes lag. Men vill han egentligen ha hennes hjälp över gränsen? Och vill hon avstå? Hur länge är han sig själv fastän han bara verkar förvirrad? Frågor som makarna – åtminstone Johan i den inre monologens form – brottas med. Och läsarna.

Författare Linn Ullman Titel Nåd, 152 sidor
Förlag Norstedts 2003
Cirkapris 206 kronor ISBN 91-1301-164-2

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida