Att lägga sig i kan rädda liv

Att lägga sig i kan rädda liv
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg
6 februari 2018

”Du får inte längre jobba kvar på förlossningsavdelningen. Du måste komma till infektionsavdelningen och ta emot alla mässlingsfall. Det är order från regeringen!”. Hur hade du reagerat om du av din chef ställts inför det ultimatumet? Med upprördhet? Kanske hade du vägrat att gå med på det och tagit kontakt med facket. Randriafanisana, sjuksköterska i Madgaskar, hade inget val. Sjukhusledningen sa att det var på order av hälsoministeriet. Hon grät när hon blev tvångsförflyttad från sitt jobb på ett statligt sjukhus till landets största pestklinik där ingen vill jobba eftersom risken finns att man själv smittas av den dödliga sjukdomen. Efter endast en dags utbildning skulle hon vara redo att arbeta med det värsta utbrottet av dödlig lungpest på 50 år. 

??Här hemma i Sverige har vi i stället fått tampas med den smittsamma sjukdomen mässling. Utbrottet i slutet av förra året kan knappast ha undgått någon. Enheten för serologi i Göteborg har sällan haft så bråda dagar. Sedan utbrottets början har Neda Ghate och hennes kolleger tagit emot och analyserat över 2?500 blodprover. 

?Sjuksköterskan Johannas mormor dog för drygt ett år sedan. En bidragande orsak var för många smärtstillande tabletter. Efter att ha fått recept från olika håll i över ett decennium orkade inte hennes lever och njurar mer. Trots att Johanna och hennes mamma länge försökt att påtala de många recepten var det först när Kerstin kom till geriatriken som personalen reagerade på hennes många mediciner men då var det tyvärr för sent. Sens moral: Vi måste alla våga lägga oss i saker och ting. Det kan rädda liv.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida