Att våga njuta

Boj KewenterPärlan i lakritsremmen176 sidor.N W Damm & son 2005www.damm.seISBN 91-7130-154-2

7 oktober 2005

Hon är inte riktigt samhällskorrekt, den där Olga. I dessa tider, när alla talar om att fortsätta hålla sig aktiv i arbetslivet även efter uppnådd pensionsålder, verkar det lite suspekt att i stället njuta av pensioneringen och inte alls vilja stanna kvar i den gamla grottekvarnen.

Tänk vad skönt att på ålderns höst äntligen få göra precis som man själv vill. Kanske sitta på sin balkong och filosofera och lättjefullt njuta av naturens underbara skiftningar, medan grannarna fortfarande sliter i de omkringliggande trädgårdarna. Strunta i alla måsten och krav som andra ställer på en. Det låter som en underbar tillvaro efter ett långt och slitsamt arbetsliv. Att faktiskt slå sig till ro och insupa vällusten i att bara vara. Olga kan, och Olga gör så. Ibland till vänner och bekantas stora förundran och även förfasan över att hon som alltid varit så alert och social, plötsligt verkar tycka bäst om sitt eget sällskap i hemmets lugn och ro.

Men Olga bryr sig inte, hon vet ju vad hon kämpat med under åren som varit och vad hon åstadkommit, både i familjen och i arbetslivet. Nu är det dags för henne att njuta själv också.

Man behöver inte tycka att livet är över bara för att man gått i pension och slutat arbeta. Tänk så mycket bättre det blir om man ser livet som en lång lakritsrem som man genom åren tuggat i sig och nu äntligen är man framme vid pärlan i mitten. Måtte man bli som Olga!

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida