”Att vi inte godkänner är en missuppfattning”

Kvinnor drabbas oftare av otydliga typer av olycksfall, enligt Afa försäkring. Men att bedömningen av skador skulle vara för hård, tillbakavisar chefen Michel Normark.

3 oktober 2012

För att olycksfallet ska bedömas som en arbetsskada och kunna ge ersättning från Afa försäkring krävs att händelsen är kortvarig, ovanlig och oförutsedd. Tre kriterier som ingår i Ingelas Afzelius beskrivning av vad som hände henne. Men hon fick avslag, något som gör henne både förvånad och besviken?

Enskilda fall kommenterar de inte men Michel Normark, chef för analys och försäkringsvillkor på Afa, svarar prompt nej på frågan om de misstror anmälare: ”Vår utgångspunkt är alltid att det som står i anmälan stämmer.”??

Den som drabbas av en olycka på arbetet ska absolut skicka in en anmälan, uppmanar han.?

—?Det kan finnas en tro att vi inte godkänner arbetsolyckor, men det är en missuppfattning. I april i år försvann dessutom kravet på sjukskrivningstid och karensbelopp, vilket gör att det nu är lättare att få ersättning för arbetsolycka, säger Michel Normark.??

I Ingela Afzelius fall är det för sent att överklaga, men Afa har en självständig omprövningsavdelning som inom sex månader efter försäkringsbolagets slutliga bedömning kan pröva om villkoren är rätt tolkade. En sådan prövning kostar inte försäkringstagaren någonting.?

Enligt Michel Normark är bedömningen av kvinnors olycksfall ofta svårare. Ett avsågat finger ses som en tydligare arbetsolycka än till exempel ett diskbråck.

En arbetsskada…

...kan vara ett arbetsolycksfall — under arbetstid eller på väg till eller från arbetet — eller en sjukdom som kan uppkomma eller försämras av arbetet.

Arbetsolyckorna ökar mest bland kvinnor i vård och omsorg, enligt Afa försäkrings senaste statistik. Vanligast är fallolyckor.


Afa försäkring...

...ägs av arbetsmarknadens parter och försäkrar genom kollektivavtal fyra miljoner anställda inom privat och offentlig sektor. Försäkringarna omfattar sjukdom, arbetsskada, föräldraledighet, dödsfall och arbetsbrist.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida