Automatiska larm inte så bra som personalen tror

Europeisk sjukvårdspersonal litar för mycket på automatisk patientövervakning. Försäljarna förklarar inte hur utrustningen ska användas, och Läkemedelsverket varnar nu för oseriösa försäljare.

31 mars 2003

Läkemedelsverket har analyserat ett ökande antal incidenter med övervakningsutrustning som inte larmat i kritiska lägen. Patienter har i vissa fall dött, även i Sverige. Anledningen är att sjukvårdspersonalen har litat för mycket på de automatiska larmen som ska övervaka patienterna.

Det är framför allt patienterna på hjärtintensivvårdsavdelningar som drabbats, och det har då rört sig om larm som inte gått igång.

Här har säljarna av utrustningen inte varit tillräckligt tydliga gentemot den europeiska sjukvården, menar Läkemedelsverket.

I USA, där utrustningen tillverkas, överlåter personalen i regel inte hela övervakningen till datorer och maskiner. Det finns alltid en person som kompletterar övervakningen. Systemen är konstruerade med tanke på att ett tekniskt fel omedelbart kan uppmärksammas av personalen.

Men bara den som läser den finstilta informationen får detta klart för sig. Därför varnar nu Läkemedelsverket för säljare som ger intrycket av att utrustningen skulle kunna ersätta övervakande personal helt och hållet.

Läkemedelsverket planerar att samarbeta med andra europeiska myndigheter för att lära sig mer om problemen med övervakning.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida