Privatekonomi

Avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs

Avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs
När avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs får många anställda lite mer pengar över i plånboken. Arkivbild: Mostphotos

Regeringen och Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna kommit överens om att avdragsrätten för fackföreningsavgiften ska återinföras. Dessutom tas en av karensdagarna i a-kassan bort.

6 september 2017

– Det är ett mycket glädjande besked. För en del grupper på arbetsmarknaden kommer det säkert att göra det mer attraktivt att gå med i facket, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar till att fackföreningsavgiften återigen blir avdragsgill.

Avdragsrätten avskaffades av den borgerliga regeringen 2007. Efter Socialdemokraternas återkomst till regeringsmakten har det från olika håll tryckts på om att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften.

I dagsläget har arbetsgivarna möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgivarorganisationernas medlemsavgift medan arbetstagarna saknar motsvarande möjlighet.

– Partsmodellen bygger på att såväl arbetsgivare som arbetstagare är organiserade. Ju mer det kan underlättas, desto bättre, säger Eva Nordmark.

Reformen träder i kraft den 1 juli 2018. Den beräkas kosta cirka 1,33 miljarder kronor under 2018 och därefter 2,67 miljarder per år.

Avdraget innebär att det blir möjligt att få en skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda årliga medlemsavgiften, förutsatt av avgiften uppgår till minst 400 kronor per år. Den som har en årsavgift på 4 000 kronor får alltså 1 000 kronor lägre skatt.

Samtidigt som avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs avskaffas en karensdag i a-kassan. Antalet karensdagar minskar därmed från sju till sex.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida