»Även de som fyllt 45 år borde ha rätt till studiestöd«

TCO-ordföranden Sture Nordh var i sitt tal mycket kritisk till dagens utbildningssystem.

6 december 1999

Sture Nordh blev i somras ny tco-ordförande. Han har som ordförande i Kommunaltjänstemannaförbundet sktf deltagit på ett antal av Vårdförbundets kongresser tidigare, men det här var den första i tco-positionen.

Sture Nordhs tal var en vidräkning med det nuvarande utbildningssystemet i landet. Alltför litet pengar investeras i personalen och utbildningen är inte anpassad till utvecklingen. Utbildning måste betraktas som en resurs, öppen för alla hela livet, sa han, men så är det inte. Dagens system fungerar som en hämsko.

Ett exempel är att man inte kan få studiestöd efter fyllda 45 år, trots att det finns ett utbildningsbehov även då.

Ett annat exempel som Sture Nordh tog upp var sjuksköterskor med äldre utbildning, men med stor kunskap och mycket rutin, som vill läsa vidare.

– Om hon kunde få tentera av de moment hon redan kan i stället för att gäspa sig igenom tid tillsammans med dem som inget kan skulle det vara bra både för henne och för samhället.

Höjt återbetalningskrav skrämmer
Sture Nordh sa också att det finns en social och etnisk snedrekrytering till högskolan.

Regeringens nya förslag till studiestöd fick stark kritik. Det innebär, enligt Sture Nordh, att sjuksköterskor och andra som tjänar cirka 16 500–17 000 kronor i månaden får en höjning av återbetalningskravet från 600–700 till 1000 kronor i månaden.

Risken är stor att man skrämmer bort stora grupper från högskolestudier, menade han.

Sture Nordh berömde Vårdförbundets utveckling:

– Vårdförbundet är en viktig förändringskraft i tco-familjen. Ert förändringsarbete avundas av många och er satsning på lokala företrädare är efterföljansvärt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida