Även familjen behöver omvårdnad

Prata med barnen till den psykiskt sjuka patienten ? tillsammans med honom eller henne ? om det inte är i ett akut skede. Låt föräldern vara med och förbereda samtalet, tala om vad det kommer att handla om och att tystnadsplikten respekteras. Be föräldern beskriva sitt eller sina barn och uppmana honom eller henne att komma med råd om hur barnet kan hjälpas på bästa sätt. Det är exempel på konkreta råd som ges i denna bok om familjens och anhörigas behov av omvårdnad. 

Kunskapen om familjens betydelse för den som är sjuk och hans tillfrisknande, liksom vårdens syn på de anhöriga och deras medverkan har varierat. Vilka
konsekvenser det har fått för hur vårdpersonal har förhållit sig till familjen genom historien åskådliggörs bland annat med utsagor från patienter och familjemedlemmar. Boken ger läsaren användbara verktyg i mötet med familjen i form av fallbeskrivningar och konkreta råd. De teoretiska perspektiv som beskrivs bidrar till förståelsen av exempelvis kommunikationsmönster i familjen, men kräver ytterligare fördjupning för att vara praktiskt tillämpbara. 

Författarna som är sjuksköterskor, flera av dem också forskare, har bidragit med kunskap och erfarenheter från olika vårdområden.

Författare Marit Kirkevold och Karen Strømnes (red)  Titel Familjen i ett omvårdnadsperspektiv, 304 sidor  Förlag Liber 2002  Cirkapris 450 kronor ISBN 91-47-05137

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida