Avslappning bra mot klimakteriebesvär

Avslappning bra mot klimakteriebesvär
Olika former av avslappningsövningar kan fungera mot klimakteriebesvär, detta enligt en ny studie vid LInköpings universitet. Arkivbild: Mostphotos

Gruppterapi och avslappningsövningar kan vara en stor hjälp för kvinnor med övergångsbesvär, visar en ny studie från Linköping.

20 november 2012

Sju av tio kvinnor i klimakteriet upplever någon gång värmevallningar eller svettningar. Exakt vad som händer är inte fastställt. Det forskarna vet är att de sjunkande halterna av östrogen påverkar hjärnans värmeregleringscentrum hypothalamus.

Tidigare var behandling med hormontabletter vanligt i Sverige, men efter att det visat sig ge ökad risk för bröstcancer har denna behandlingsform minskat avsevärt.

60 deltagare

I en ny studie ledd av Elizabeth Nedstrand, överläkare vid kvinnokliniken i Linköping, undersöks effekten av avslappningsövningar som behandlingsmetod mot övergångsbesvär. I en grupp med 60 kvinnor med denna problematik gavs hälften gruppterapi där man med hjälp av andningsteknik försökte slappna av i olika muskelgrupper. Den andra hälften fick ingen behandling alls.

– Deltagarna fick i hemläxa att träna varje dag. Målet var att de skulle lära sig att använda metoden på egen hand och kunna hantera sina symtom, säger Elizabeth Nedstrand.

Häften upplevde förbättringar

Hos kvinnorna i behandlingsgruppen minskade besvären från i genomsnitt 9,1 vallningar per dygn till 4,4. Effekten kvarstod i tre månader efter sista terapitillfället.

Nu hoppas Elizabeth Nedstrand att studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Menopause, ska inspirera primärvården och den privata vården att använda avslappning som metod för behandling av övergångsbesvär.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida