”Avtalet verkar väldigt diffust”

”Avtalet verkar väldigt diffust”
Anne-Marie Roos, Patrik Westerberg, Paulina Heinonen och Cecilia Norin är sjuksköterskor på akuten på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Anna Simonsson

Vad innebär egentligen det nya avtalet? Och hur ska de särskilt yrkesskickliga definieras på en så här varierad arbetsplats? Det undrar några sjuksköterskor vid landets största akutmottagning.

— Jag tittade på presskonferensen två gånger när det blev klart men blev inte mycket klokare. Vi har inte riktigt fattat vad det blev, säger Cecilia Norin när Vårdfokus gör besök några dagar senare.

Hon är förtroendevald för Vårdförbundet här på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm.

Anne-Marie Roos, distriktssköterska med 38 år i yrket, hade inga stora förväntningar på avtalet ens från början, säger hon.

— Vi har ett svagt fack och vi sjuksköterskor är ringaktade. Jag tycker att avtalet verkar väldigt diffust, inga ”ska”, inga siffror. Det bygger på hur starkt facket är lokalt, men i Stockholm har man inget för om man är stark. Här finns inga pengar — allt har gått till det svarta hål som kallas NKS, säger hon och syftar på Nya Karolinska sjukhuset.

Vem som är särskilt yrkesskicklig ska enligt det nya avtalet definieras i dialog med arbetsgivaren lokalt. Cecilia Norin påpekar att Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro under presskonferensen vid flera tillfällen nämnde ålder och tid i yrket som kriterier.

— Problemet är att det här är en så stor arbetsplats och att alla har vidareutbildningar inom olika områden. Så vad är särskilt yrkesskicklig, vad ska vi förespråka? undrar hon.

Patrik Westerberg, omskolad ekonom och helt nybliven sjuksköterska, inflikar att han sällan träffat sjuksköterskor som jobbat i 15–20 år. De flesta som handledde honom under studietiden hade bara jobbat några år.

Anne-Marie Roos avfärdar resonemanget om påslag för särskilt yrkesskickliga med 3 300 kronor per år i tre år som ”snömos”, men Cecilia Norin invänder:

— Tanken är ju att skapa ökad lönespridning så du får högre lön även när du är på väg att gå i pension. Om du fick 10 000 kronor mer i lön skulle det visa alla andra, att dit kan man nå.

Det finns samtidigt en oro hos medlemmarna kring resonemanget om lönespridning och ett rejält lönelyft för en fjärdedel av dem, poängterar Cecilia Norin.

— Vi säger att vi vill ha ökad lönespridning, men vem betalar priset? Jo, det gör 75 procent av oss som inte får det lönelyftet. Alla vill ju ha högre lön, men kassan är begränsad.

Är det skönt att det inte blev någon strejk eller hade ni velat det?

— Jag skulle alla gånger ha strejkat om förbundet sagt åt mig att göra det, säger Anne-Marie Roos.

Sedan blir det bråttom, det är dags för uppstartsmöte och ett nytt kvällspass för de anställda på Sös-akuten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida