Avvikelseanmälan om en patient dör ensam

Ledningen för Universitetssjukhuset i Lund sa nej till fackets förslag till besparingar. Däremot blev det ja till kravet på att en avvikelseanmälan ska göras om en patient ligger och dör ensam.
– Eftersom besparingarna, till exempel ett totalt anställningsstopp och nedläggningen av vikariepoolen Jobkom, innebär ökad arbetsbelastning och stress, blir det svårare för bland annat sjuksköterskor att ha kontroll över alla patienter, speciellt nattetid. Och då är risken stor att patienter ligger och dör ensamma.
Den som säger det är Vårdförbundets förtroendevalda på Universitetssjukhuset, Ingela Grahn (bilden). Hon pekar speciellt på Jobkom.
– Vikariepoolen är mycket viktig för att lösa korttidsfrånvaron, säger hon.
Jobkom står för tio av de totalt 210 miljoner kronor som sjukhuset måste spara.
– Vi hade i stället föreslagit bland annat en översyn av läkemedelshanteringen och schemaläggning av läkarnas jourverksamhet, berättar Ingela Grahn.
Hon pekar också på sjukhusledningens besked om att övertiden måste minska.
– Eftersom det knappast blir någon förlängning av vikariat eller tillsättning av nya tror vi att det blir tvärtom, att övertiden kommer att öka, säger Ingela Grahn.
Enligt beräkningar innebär anställningsstoppet 400 färre tjänster och en besparing på 40 miljoner kronor. Bland övriga besparingar finns uppsägning av poängsystem, att alla divisioner minskar sina kostnader med en procent (drygt 50 miljoner kronor) och viss samordning med Universitetssjukhuset Umas i Malmö.