”Bad nurses”
Elaka sjuksköterskor? I Sverige är vi vana vid att sjuksköterskor som yrkesgrupp har ett högt anseende. Så har det också varit i Storbritannien. Tills för några år sedan. Då kunde man läsa tidningsrubriker som ”Angels became devils.”
Sjuksköterskorna fick bära skulden för Staffordskandalen, sjukhuset där ett tusental patienter dog av brist på vård. De förtvivlade anhörigas berättelser pekade ut sjuksköterskorna som ansvariga, de var ju närmast patienterna och därmed lätta att identifiera.
För den brittiska sjuksköterskeorganisationen RCN, Royal College of Nursing, blev det en mödosam uppgift att vända opinionen och återupprätta yrkesgruppens anseende.
Men i takt med att Staffordskandalen utreddes stod det alltmer klart att orsaken främst var systemfel. Pengarna blev viktigare än patienten. För att öka sin status i vårdsystemet hade sjukhuset försökt anpassa sig till budgetkraven. Det innebar bland annat en kraftigt minskad sjuksköterskebemanning. Personalen blev så pressad att gränsen för etisk stress passerades med råge. Krav som att patienter inte skulle få vänta mer än fyra timmar på akuten följdes in absurdum. De som inte hann behandlas skickades hem för att siffrorna skulle se bra ut.
Staffordskandalen är troligtvis den värsta i västvärlden i modern tid. Utredningarna om den borde vara obligatorisk läsning för vårdens beslutsfattare även i Sverige. Läs vårt stora reportage om Staffordskandalen på sidorna 28-35.